: Silnik to absolutnie najlpesza strona samochodu. Daje mnóstwo frajdy i swobody ;)
Samochód za te pieniądze (16500 pln) jest jak dla mnie bez zarzutu. Dynamiczny, wygodny o stosunkowo mało starzejącej się sylwetce. Polecam!
Nie na darmo volkswagenowski 1.8 T jest uznawany za jeden z najlepszych benzyniaków. 150 KM i niezły moment już od 2tys. obr. sprawiają, że tylko można się uśmiechać. Ponadto jest naprawdę solidny, zwłaszcza z turbiną która montowana była w Audi (nieco trwalsza niż np. w golfie).
Skrzynia biegów jest ok - dobrze zestopniowana, biegi wchodzą miękko choć czasem nieco przychaczy zwłaszcza na 1-2. Gdyby był 6 bieg byłoby niemal doskonale.
Raczej twardy, co lubię, jednak nie niewygodny - volkswagenowskie wyważenie. Mam koła 15\" i tu niestety przy dynamiczniejszych zmianach kierunków nieco pływa. Na wcześniejszych 16\" był przyklejony do asfaltu. ABS nie włącza się za wcześnie, ESP jednak czasem szkodzi - na szczęście można wyłączyć ;)
Co tu dużo mówić - samochód jeszcze w klasycznej stylistyce więc nie ma żadnych cudacznych okienek i zwężeń przeszkadzających w widoczności. Minus za idiotyczne, małe, prawe lusterko - o co chodziło inżynierom z VW (podobnie jest np w golfie i fabii)?!
Wszystko pod ręką i czytelne. Minus (jednak to może przez mój spory wzrost) za zbyt małą regulacja kierownicy.
W porównaniu z poprzednim moim samochodem - Civiciem, który nagrzewał się zanim zdążyłem pomyśleć, tu jest jedynie przeciętnie, jednak duży plus za climatronic który za to już działa bardzo sprawnie.
To największy i w zasadzie jedyny minus A3 - praktycznie brak miejsca z tyłu gdy z przodu chce się usiąść wygodnie. W dodatku nie za duży bagażnik.
Jednak to bolączka wszystkich aut na płycie golfa.
W samochodzie jest cicho. Silnika praktycznie nie słychać - wiadomo, benzyna :) Głośno zaczyna się robić powyżej 130-140 - wtedy już słychać szum powietrza dosyć mocno jednak można tak podróżować i da się wytrzymać. Powyżej 170 nie słychać już za bardzo swoich myśli.
Jak na 150 KM jest naprawdę nieżle - 10l/100km w mieście 8l/100km w trasie, średnio spala mi nie więcej jak 9l/100km. Inaczej się sprawy mają gdy wciskam mocniej gaz - potrafi żłopnąć i 12!
Na plus to fakt, że silnik dobrze sprawuje się z dobrą instalacją LPG - uwaga: sprawdzona informacja :)
Jak dla trudno wymagać lepszej jakości za takie pieniądze. Wszystko jest jak należy.
Przez rok nie zepsuło się absolutnie nic.
Do wymiany jest koło dwumasowe, ale z taką usterką samochód już kupiłem. Póki co, można z tym jeździć, jednak kiedyś wymienić trzeba (wiąże się to z wymiana również kompletnego sprzęgła).
Poza tym wszystko gra w 100%.
- zużycie paliwa dla silnika 1.8 T 150KM 110kW