Ocena kierowcy - Audi A3 8L Hatchback

Silnik 1.8 20V 125KM 92kW
Rok produkcji 1996
Audi A3 8L Hatchback 1.8 20V 125KM 92kW 1996-2003 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Inne : Prowadzenie i doskonała trakcja to jedyna pozytywna rzecz w tym aucie poza wyglądem.
Silnik : Zaczęło sie od usterki przepustnicy wymienionej w serwisie za spore pieniądze.Starą w dwie godziny doprowadził do stanu uwżywalności i obecnie pracuje w aucie kolegi.Wystarczyło ją tylko wyczyścić!!!Dzisiaj silnik odmówił posłuszeństwa.Awaria wygląda na poważną.Nastąpił wyciek oleju powyżej filtra olejowego,a z górnej części silnika słychać odgłosy chrobotania.
Układ hamulcowy : Awaria pompy ABS.To już druga pompa.Wymieniona w serwisie na poczaąku eksploatacji auta.Druga wytrzymała 45 tysięcy od nowości.Teraz w aucie pracuje trzecia używana.
Zawieszenie : Auto zostało sprowadzone z Niemiec.Zawieszenie wydawało sie być w niezłej kondycji.Na pierwszym przeglądzie wszystkie elementy trzymały normę.Kłopoty zaczęły się po przejechaniu kilkunastu tysięcy polskimi drogami.Nastepne 10 tysięcy zrujnowało je doszczętnie.Wymieniłem wszystkie wahacze(wszystkie części orginalne żadnych zamienników),wszystkie gumowe elementy,amortyzatory,końcówki drążków.Przy okazji uszczelniono półosie i wymieniono poduszki pod skrzynię i silnik.Bardzo wysokie koszty orginalnych części.Podobno dobre zamienniki też nie są tanie.
Koszty napraw przekroczyły wartość auta.Trudno oceniać sposób eksploatacji przez poprzedniego właściciela.Według dokumentów auto miało tylko jednego,starszą panią.od której auto zostało kupione.Ale niewykluczone,że miała ciężką nogę i jeszcze cięższy charakter.Mimo wszystko jak na tak prestiżową markę to prawie skandal.Przejechałem tym autem 57 tysięcy km i z moich wyliczeń jasno wynika,że taksówka byłaby niewiele droższa!!!
Właśnie dzisiaj silnik w moim aucie odmówił posłuszeństwa.Nastąpił wyciek oleju nad filtrem i jednocześnie pojawiły się odgłosy chrobotania.Wcześniej miałem sporo mniejszych usterek.Kulturę pracy oceniam zadowalająco.Auto z niezłą dynamiką i sporym apetytem na paliwo.Ogromne BMW paliło niewiele więcej.
Skrzynia z krótkimi przełożeniami co owocuje sporym spalaniem,ale sprzyja dynamice.Dzięki temu auto nie stresuje podczas manewru wyprzedzania.Kłopoty z wstecznym to chyba tradycja w tym modelu.
Auto świetnie trzyma się drogi.Daje poczucie bezpieczeństwa.Jednak zawieszenie musi być w pełni sprawne,co na polskich drogach nie jest łatwe.Koszty wymiany bardzo wysokie.Trwałość mniejsza niż w passacie(do niedawna miałem passata jako drugie auto b5 po lifcie).
Niezła jednak zależy w dużym stopniu od ustawienia fotela kierowcy.Im niżej tym gorzej.
Wszystko dobrze usytuowane i pod ręką.Przyjemna estetyka zegarów i kokpitu.Szeroki zakres ustawienia fotela kierowcy.
Auto bardzo szybko sie nagrzewa.Wentylacja działa bez zarzutu.
Kierowca i pasażer z przodu mają komfortowe warunki.Z tyłu miejsca starczy tylko dla dzieci.Ale to raczej auto na zakupy więc trudno miec pretensje.
Dobre do 120 km/h.Potem jest coraz głośniej.
Zużycie bardzo duże.Nie wierzę w podawane 7-8l/100km.Na początku myślałem,że coś jest niesprawne.Wymieniłem świece,sondę lambda.W końcu wylądowałem w serwisie na pomiarach.Sprawdzono przepływomierz,wymieniono przepustnicę,założono kolejną sondę lambda.Rachunek 2450 zł i żadnej poprawy.W mieście 12-13l/100km.Trasa 10-11l/100km przy prędkości do 120 km/h.Na autostradzie w Niemczech przy średniej 160-180km/h 13,5l/100km.
Fatalnie.
Często przepalające się podświetlenie kokpitu.Kłopoty z zamkiem centralnym.
Awaria pompy ABS.Zacinajaca się przepustnica.Szybkie zużycie zawieszenia.Awaria silnika.
Audi A3 8L Hatchback