Układ hamulcowy
: Świetne hamulce , nie raz uratowały mnie z opresji
Auto jak na ten segment , w moich oczach uchodzi za eleganckie w przeciwieństwie do podobnych aut typu seat leon , vw bora , czy golf IV (moje A3 jest wersją po lifcie może to dlatego , nie miałem okazji jeździć przed-liftem)
Moim zdaniem idealne auto dla kogo kto chce jeździć tanio , ale zarazem mieć z tego trochę przyjemności.
Na benzynie silnik pracuje idealnie , niezmordowana jednostka benzynowa 1.6 daje sobie rade , na razie widnieje przebieg 222000 ale z tego co wiem te silniki potrafią spokojnie kręcic po 500 tys. , nie brakuje mu mocy , problemy zaczynają się w moim przypadku na instalacji gazowej , ale to dlatego ze ma już swoje lata , LPG w moim aucie jest założone od 7 lat i przydała by się renowacja instalacji.
Skrzynia chodzi bez zarzutów choć przejscie z 1 na 2 bieg mogło by odbywać się wygodniej , czuć że ten bieg był już parę razy wrzucany ;)
Auto prowadzi się bardzo wygodnie , zawieszenie bardzo dobrze znosi polskie drogi , na zakrętach trzyma się całkiem nieżle choć oczekiwał bym od niego więcej.
Widocznosc jest na całkiem niezłym poziomie , słupki są w miarę smukłe , nie zastawiają pola widzenia , bardzo wygodne szerokie lusterka boczne ( które osobiście bardzo mi się podobają ;) ) widok w tył też jest na całkiem niezłym poziomie.
Cały układ klimatyzacji chodzi jak należy w zimę ogrzeje w lato ochłodzi , opcja automatycznej klimatyzacji dodaje punktów za wygodę :)
Z przodu jest idealnie , nie brakuje miejsca , problem zaczyna się np. podczas wypadu za miasto w 5 osób , jest nie wygodnie a szczególnie z tyłu , przy czym bagażnik jest naprawdę pojemny .
Wyciszenie na bardzo dobrym poziomie , w miejskim zgiełku z zamkniętymi oknami i klimatyzacja , czuje się naprawdę komfortowo.
Koszty utrzymania bardzo niskie , przy bardzo ekonomicznej jeździe (do 2500obr./m) można zejść nawet poniżej 10l w gazie. Moje srednie spalanie to 10l gazu 9,5 benzyny w miescie (sportowa jazda około 12-13 gazu i 11-12 benzynki) na trasie spalanie jest nie dużo większe , chociaż nie ukrywam - to auto do miast nie na trasy :) części w porównaniu do "braci" (seat leon , vw bora , golf IV itp.) są droższe. Ogolnie audi jest trochę droższym autem ale za to moim zdaniem jest bardziej komfortowe
Przy wyborze odpowiedniego modelu nie powinnismy mieć problemów z autem polecam jednostki 1.6 benzyna z gazem oraz 1.9 TDI są idealne gdyż sa ekonomiczne , fajnie przyspieszają i co najważniejsze nie są awaryjne , nikt nie lubi jak mu się autko psuje :)
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 i 102KM 75kW