Ocena kierowcy - Audi 80 B4 Sedan

Rok produkcji 1994
Okres użytkowania: 1 rok
Audi 80 B4 Sedan 1.9 TDI 90KM 66kW 1991-1994 - Oceń swoje auto
Silnik : spalnie i elastycznosc
przy odkreconych szybkach troszke slychac klektot.ale mi to nieprzeszkadza,dosyc elastyczny,przy 130 mozna jeszcze sprawie przyspieszyc. jak narazie przy LICZNIKOWYM przebiegu 230 000 dolewam 100 ml oleju od wymany do wymiany. Silnik to chyba najmocniejsza strona tego modelu.Ja mam 202 Nm,byly jeszcze 182 Nm,troszke czuc pomiedzy nimi roznice,ale niewielka
zadnych negatywów,jedynka wydaje sie byc troche zakrótka,dalej jest juz lepiej
nie ma sie do czego przyczepic,dosyc dobre wytlumienie,jak na polskie drogi oczywiscie,
wysoko osadzona deska rozdzielcza,przy moim wzroscie to mi nei przeszkadza,zreszta jest regulowony fotel,jednak jej wysokie osadzenie sprawia ze bardzo "czuc" predkosc.z cofaniem do tylu tez nie ma poroblemu,
tak jak w standardowym niemcu-wszystko w rownych odleglosciach,wszystko symetrycznie osadzone,mi to odpowiada,wszystko jest tutaj kwestia gustu,ale oglnie to wszystko jest wporzadku
no tutaj musze ponarzekac,slaba wentylacja, ogrzewane tez nieszczegolne,mam podgrzewane fotele,wiec nie jest zle:)
z przodu mnostwo miejsca,z tylu jadac w trase lepiej zabierac 2 osoby,we 3 nie ma juz komfortu.
jak na diesla z poczatku lat 90 bardzo dobrze,przy 140 nie slychac az tak mocno silnika.w miescie przy otwartych szybach slychac charakterystyczny klektot,ale nie uciazliwy.
najmocniejsza strona tego samochodu. legendarne spalnie 5 l w trasie jest prawda,jadac 120 to auto tyle wlasnie pali,po miescie ok 6.3 litra,a mam ciezka noge.naprawde sam bylem pod wrazeniem ekonomicznosci tego silnika.
model caly czas trzyma swoja cene,szczegolnie kombi i po 94 roku. ale zapewiam ze warto
spalony silniczek od szyberdachu,
narazie,odpukac przez 40 tys km tylko zmieniałem olej i lałem paliwo.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.9 TDI 90KM 66kW [l/100km]

5,5