Miałem okazję przejechać Audi 80 1.9 TDI Avant tylko 400 km po trasie zahaczając niekiedy o miasta, dlatego moja ocena jest tylko subiektywnymi wrażeniami z jazdy.
Silnik TDI to bardzo dobry wybór. Pomimo tylko 90 KM zapewnia dość swobodną jazdę ale jazda zaczyna się wtedy gdy pracuje turbina. Wcześniej nic ciekawego się nie dzieje a samochód jest ospały. Przy ruszaniu też mógłby być żwawszy. Na trasie jest dobrze, ale też kiedy pracuje turbina, na V biegu ładnie ciągnie od ok. 110 km/h, w zasadzie można stale utrzymywać prędkość 130-140 km/h , silnik nie hałasuje wtedy zbytnio. Generalnie należy utrzymywać takie obroty by stale pracowała turbina.
Świetna, przebieg 240 tys km a pracuje lekko i precyzyjnie. Krótkie drogi przełączania, nie co za krótkie przełożenie I biegu, przy ruszaniu na zakręcie i mocniejszym wciśnieciu pedału gazu , koła stracą przyczepność.
Świetny. Sprężysty i komfortowy jak dla mnie. Bardzo dobra przyczepnośc na zakrętach. Prowadzi się jak po sznurku. Małe przechyły nadwozia. Cicha praca zawieszenia. Co ciekawe ostanio jechałem fordem focusem który znany jest z dobrego zaieszenia i nie powiadziałbym że ma lepszy układ jezdny od 80-ki.
Dla mnie wystarczająca. Nie mam zastrzeżeń.
Wszystko tam gdzie być powinno, jedyny minus to tunel przy prawej nodze kierowcy, mnie z deczka denerwuje.
Nie sprawdzałem.
Przód i tył dość przeciętnie. I ten tunel o którym wspominałem..
Niezłe, w mieście słychać diesla, na trasie też ale nie aż tak, żeby nie można było swobodnie rozmawiać. Można spokojnie utrzymywać prędkość podróżna 130-140 km/h.
Pali mało. Nie znam dokładnego spalania ale silniki TDI są oszczędne.
Drogi ale raczej wart swojej ceny, należy tylko znaleźć adbany, niezajeżdżony egzemplarz.
Dopracowany w szczegółach. Lepiej wykończony niż Vw golf III.
Nie wiem. Podobno niezawodny.
- zużycie paliwa dla silnika 1.9 TDI 90KM 66kW