Ocena kierowcy - Audi 80 B3 Sedan

basu85@mail.ru, 16 lat temu
Silnik 2.0 quattro 113KM 83kW
Rok produkcji 1989
Audi 80 B3 Sedan 2.0 quattro 113KM 83kW 1988-1990 - Oceń swoje auto
Przeniesienie napędu : jest po prostu rewelacyjne. Jak Audi to tylko Quattro.
Blachy pełny ocynk, więc nie ma mowy o rdzy nawet przy obitym lakierze. Auto się nie psuje, jest dynamiczne,w miarę ekonomiczne, komfortowe i bardzo bezpieczne. Jestem zadowolony i polecam wszystkim.
mimo tak niewielkiej mocy jak na napęd na 4 koła auto bardzo elastyczne i dynamiczne. silnik pracuje równo i cicho. Auto NIE MIAŁO nigdy remontu silnika - jedynie wymiany oleju oraz pasków
chodzi bez problemów - biegi wchodzą bardzo szybko i cicho. synchronizacja biegów działa bez problemowo nawet przy "agresywnej" jeździe i wręcz "szarpaniu" drążka zmiany biegów (gdy zmiana biegu trwa ok 0,5sekundy ciężko to nazwać zwykłym "zmienianiem" biegu). Zauważyłem jednak śladowe ilości oleju (nie jest to żaden poważny wyciek, ale ślad jest) na zespojeniu skrzyni - stąd ocena dobra mimo bezproblemowego działania
po prostu rewelacja. auto zachowuje się jak przyklejone do drogi. pokonywanie wąskich i ostrych zakrętów nie sprawia żadnego problemu przy prędkościach sporo powyżej 100km/h mimo miękkiego i komfortowego zawieszenia (porównując np do Forda Escorta, który miał twarde sportowe zawieszenie i koła 205/45 R15 kilka następujących po sobie zakrętów w okolicy ledwo pokonywałem przy prędkości ok. 80-90km/h - wiązało się to oczywiście z "graniem gum" i delikatnym ślizganiem, nie wspominając o całkowitym braku komfortu na takowym zawieszeniu - Audi pokonuję te same zakręty na mięciutkim zawieszeniu i na zimówkach o rozm. 175/60 R14 przy takich samych warunkach pogodowych przy prędkości 120-130km/h!!! oczywiście nie ma tu mowy o jakimkolwiek poślizgu, auto jedynie delikatnie przechyla się na boki).mieszkam we wsi, więc drogi nie są odśnieżane jako pierwsze, lecz nie sprawia to żadnego problemu - żeby wprowadzić te auto w poślizg nawet na oblodzonej jezdni trzeba się dobrze postarać. oczywiście napęd quattro wiąże sie z dodatkowymi wydatkami przy remoncie zawieszenia, który przy stanie polskich dróg jest nieunikniony.
widoczność bardzo dobra - żadnych zastrzeżeń
wszystko w zasięgu ręki kierowcy i na swoim miejscu
w aucie nagrzewa sie bardzo szybko. jak narazie najlepsze z wszystkich, którymi jeździłem. Odmrażanie szyb i lusterek także bardzo dobre.
w aucie jest dużo miejsca zarówno z tyłu jak i z przodu. bardzo wygodne profilowane fotele, które doskonale trzymają na boki. Jedyną wadą 80 w quattro jest mały jak na sedana takich rozmiarów bagażnik
nic nie stuka, nic nie puka - po prostu cisza
zużycie paliwa przeciętne jak na taką pojemność. Przy średnim spalaniu 10-11l LPG /100km (oczywiście nie oszczędzając auta - poniżej 100km/h to chyba tylko stojąc na czerwonym albo w jakimś korku) Ceny części i napraw - poza napędem kół tylnych - rewelacja - ceny mniej więcej jak do golfa 2 przeciętne spalanie przy doskonałych cenach części zamiennych daje ocenę dobrą
za moją 80 2.0 quattro z LPG '89 dałem 4500zł - ABS, pełna elektryka (szyby, szyberdach, lusterka), centralny zamek, wspomaganie kierownicy - w tej cenie ciężko znaleźć coś lepszego w tak dobrym stanie.
pokrętło od nawiewu mi pękło przy przekręcaniu ;) więc dobrze, a nie doskonale. Ale ogólnie jak narazie nic się nie psuje
w aucie po prostu nic sie nie psuje mimo iż nie należy do najmłodszych

LPG - zużycie paliwa dla silnika 2.0 quattro 113KM 83kW [l/100km]

10,2