Ocena kierowcy - Audi 80 B3 Sedan

Rok produkcji 1991
Audi 80 B3 Sedan 1.6 70KM 51kW 1987-1991 - Oceń swoje auto
Karoseria : Wygląd
Zawieszenie : łączniki stabilizatora
Auto bez zbędnych bajerów, nie ma elektryki, ale za to nie ma się co psuć. Tak naprawdę to jest wszystko to, co ma być. Jak na swój wiek wygląda nadal całkiem nieźle. Do tej pory autko jest praktycznie bezawaryjne. Wystarczy o nie dbać, to odwdzięczy się :)
Pali zawsze na dotyk, nie bierze oleju, płynu chłodniczego :), troszeczkę nierówno chodzi na wolnych obrotach, ale są to minimalne wahania, których praktycznie nie czuć. Silnik może trochę za słaby, mi akurat pasuje, idealny do spokojnej jazdy.
Tutaj żadnych zastrzeżeń. Ewentualnie to mogłaby być dłuższa, bo przy 90 km/h ma na 5 biegu ~2600 obrotów, przy 100 km/h ~3000. Za to żaden bieg nie zgrzyta i wchodzą idealnie, żadnych problemów z wbiciem biegu, przy takim przebiegu - zdumiewające.
Mam obniżoną -20mm, koła 195/50/15 i jest jednak za twardo na polskie dziurawe miasta, czuć te dziury :/ Jak już się wyjedzie w trasę, to jest bardzo dobrze, tylko drogi mogłyby być równiejsze, ale i tak jest ok w porównaniu z miastem. Auto dosłownie przykleja się do drogi. Mam wspomaganie i działa bardzo dobrze.
Z przodu jak i z tyłu wszystko widać, duże lusterka. Jest ok.
Jak wchodzę do środka to czuję się jak u siebie w domu :) Wszystko tam gdzie ma być, bardzo podoba mnie się kształt deski rozdzielczej w Audi 80.
Auto szybko się nagrzewa i jak się chce, to jest bardzo gorąco. Gorzej w porze letniej, bez klimy idzie się ugotować (jeszcze czarne wnętrze), ale taki już urok starych aut, ja zawsze jadę z uśmiechem na twarzy :P
Jak na tą klasę auta jest bardzo dobrze, zarówno z przodu jak i z tyłu, auto raczej dla 4 osób, z tyłu bardzo wygodny podłokietnik. Z przodu może trochę przeszkadzać trochę za wąski tunel na nogi pasażera (nadkole po prawej stronie), ale to kwestia ustawienia fotela :) Bagażnik krótki i głęboki, za to bardzo pojemny, dużo pomieści :)
Jak na swój wiek to jest bardzo dobrze, w trasie trochę słychać silnik, ale przy prędkości do 110 km/h obroty dają już o sobie znać. Do 90 prawie go nie słychać. Tak to słychać później szum powietrza i ogumienia.
(Nie)stety sama benzyna, w mieście żłopie trochę za dużo, a studenta bije po kieszeni, w trasie spalanie całkiem miło zaskakuje, jak się umiejętnie jedzie :) Zastanawiam się nad instalacją gazową.
Auto bez wątpienia jest jedną z lepszych propozycji w cenie do 5 tysięcy złotych. Ocynkowana karoseria - to mówi samo za siebie. Jak się znajdzie auto z instalacją gazową to jeździ się praktycznie za darmo.
Wymieniłem na wiosnę amortyzatory z przodu, bo jeden umarł, ale jeździłem na nim prawie 3 miesiące i nic się nie stało i łącznik stabilizatora. Na jesień poszła końcówka drążka i tuleje sanek. Wszystko wymieniam w komplecie, bo nie lubię oszczędzać na aucie.
Jak narazie żadnych poważnych usterek, które unieruchomiłyby mi auto.
Dziennik kosztów dla Audi 80 B3 Sedan 1.6 70KM 51kW
8,3