Ocena kierowcy - Alfa Romeo Giulietta Nuova II Hatchback 5d Facelifting
Przebieg:
13 tys. km
Okres użytkowania:
niecały rok
Bardzo przyjemne auto kompaktowe. Testowałem chyba wszystkie dostępne auta na rynku w tym segmencie i to auto dało mi najwięcej przyjemności z jazdy. Trzeba sobie jednak powiedzieć ,że jak to Alfa , jest to samochód o sportowym charakterze , i nie każdemu podejdzie dość twarde zawieszenie.
Tu mogę powiedzieć ,że silnik mruczy pięknie :) Niby tylko 120KM ale moment robi swoje, bardzo elastyczny i przyjemny silnik. Co do spalania to wszystko zależy jak jeździmy , można zejść spokojnie średnio do 7.5L przy spokojnej jeździe, ale przy moim stylu jazdy wychodzi ok 8-8.5L.
Jak dla mnie precyzyjna i przyjemnie krótko zestopniowana.
Tak jak pisałem wyżej dla mnie to jest idealne zestawienie. Twardo ,ale jak trzeba to wybiera wszystko i co najważniejsze cicho! W zakrętach przyklejona. Układ kierowniczy precyzyjny z dobrym wyczuciem.
Tu jest trochę słabo, niska przednia szyba , trzeba uważać pod sygnalizatorem :) Widoczność do tyłu ograniczona.
Wszystko w zasięgu ręki, czytelnie i ze smakiem. Małe schowki w drzwiach i na tunelu środkowym.
Wszystko działa bez zarzutu.
Dla kierowcy i pasażera jest wystarczająco miejsca, ale z tyłu to już gorzej. Zwłaszcza jak mamy foteliki dla dzieci, do tego słabo otwierają się tylne drzwi (mały kąt)
Auto jest ciche , zarówno silnik jak i zawieszenie. Do 140 km/h bardzo komfortowo, do 160 km/h też jest dobrze , a 180km/h to już mało przyjemnie :)
Na razie bez niespodzianek, szykuje się wymiana oleju przy 15 tys km , koszt coś ok 400 zł w serwisie. Normalny przegląd przy 30 tys.
Ja swoje auto kupiłem na wyprzedaży rocznika i za te pieniądze to żaden producent nie oferuje tak wyposażonego auta za tak małe pieniądze.