Układ hamulcowy
: Hamulce uratowały mi kilka razy życie. Bajka !
Posiadam limitowaną, sportową wersję "TI". Podróż tym samochodem to sama przyjemność. Wspaniały samochód. Nigdy mnie dotąd nie zawiódł. Z każdą podróżą coraz bardziej zachwyca. Czarna perła na 18-calowych felgach - przepiękny samochód. Piękny,lśniący lakier. Na drodze w Alfie 166 TI jest się wyjątkowym, spotkałem na drodze tylko raz Alfę 166 po lifcie w dodatku w innym kolorze. Gdy kupowałem Alfę, wszystkie inne samochody przy niej wyglądały mizernie. 166-tka lśniła. Zwraca na siebie zazdrosny wzrok przechodniów oraz kierowców innych samochodów. Jest to luksusowa i piękna bestia, która nie rujnuje portfela ;)
Nie miałem z nim nigdy problemów. Wspaniale brzmi ! mimo tego,że to diesel. Niezawodny i baardzo mocny :D Zapiera dech ! Wspaniała elastyka. Niesamowita kultura pracy, jak w benzyniaku.
Biegi wchodzą płynnie i pewnie. Jak dla mnie doskonale dobrane przełożenia.
Ten samochód prowadzi się wspaniale. Mam usportowioną wersję z utwardzonym i obniżonym zawieszeniem, mimo tego auto jest bardzo komfortowe. Wspaniała, sportowa limuzyna.
Mimo małych i wąskich szyb, bardzo dobra widoczność. Widać dokładnie gdzie się kończy przód. Mimo swoich dużych gabarytów nie sprawia problemów przy parkowaniu.
Wszystko, w należytym porządku. Kokpit odwrócony w stronę kierowcy. Łatwa obsługa wszystkich urządzeń w samochodzie.
W Alfie 166 to prawdziwy majstersztyk. Samochód szybko się nagrzewa nawet w olbrzymi mróz. szyby bardzo rzadko parują, w dodatku posiada znakomity system odparowywania szyb. Wszystko dzieje się automatycznie. Wspaniały klimatronik. Klimatyzacja działa rewelacyjnie. Nawet gdy auto stoi na słońcu przez cały upalny dzień, wychładza się dosłownie w 30 sekund ! Cudo !
Samochód zapewnia komfortową ilość miejsca dla podróżujących.
Kolejny, ogromny plus Alfy 166. Mistrzowskie wyciszenie ! W tym dieslu, przy ponad 100 km/h można komfortowo słuchać radia i rozmawiać,nie słysząc dźwięku silnika ani absolutnie żadnych dźwięków z otoczenia.
Nie jest to tak tani samochód w utrzymaniu jak Daewoo Matiz, ale nie rujnuje portfela. Oczywiście mam na myśli ceny zamienników ( części nie oryginalnych alfy ) ...
Na rynku aut używanych za półdarmo dostajemy wspaniałą,solidną,bezpieczną, super wyposażoną, niespotykaną na drogach, sportową limuzynę. Czego chcieć więcej ?
Nie miałem z tym autem żadnych problemów. Mimo dużego przebiegu samochód jeździ jak nowy. Zawieszenie mimo złej opinii bardzo rzadko się psuje.
Nie miałem dotąd żadnej, poważniejszej usterki.
- zużycie paliwa dla silnika 2.4 JTDM 20V 175KM 129kW