: wszyscy mówią że za twardo - dla mnie idealnie - za twardo to jest w BMW M... tu jak w BMW 320 - trochę sportowo ale i przyjemnie
: sprężyna zawieszenie przód
Układ elektryczny
: szyba tył mechanizm
samochód wygląda rewelacyjnie - jazda po zakrętach to przyjemność - połykacz autostrad - zawieszenie idealne lekko twarde - jedyna wada nisko siedzi po drogach nierównych czasem przytrzeć można podwoziem..
pali jeździ oleju nie bierze - po zakupie wymieniłem wszytsko (rozrząd pompę filtry olej i płyny) - żadnych problemów - poza turbodziurą która na początku jest wyczuwalna - jak się dostosuje technikę jazdy (obroty ,biegi, gaz) da się jeździć
6 biegów manual - rewelacja nawet przy dużych prędkościach nie ma problemu z hałasem - biegi wchodzą co prawda lekko twardo - mi pasuje
samochód dostosowany do krętych dróg i autostrad - trzyma się drogi rewelacyjnie - tylko dobre opony i można śmigać
jako dla kierowcy - samochód dostosowany idealnie - wszystko jest dla kierowcy - z tyłu troszkę mało miejsca ale - to nie ja siedzę z tyłu :p
wszystko na miejscu - po przesiadce z VW pasuje mi bardziej niż _niemiecka logika...
sportwagon a nie parują szyby - kiedyś jeździłem kombi forda(mondeo) i było źle - tu - super :)
jak już pisałem nie jest tak źle - z przodu wystarczająco miejsca - z tyłu słabo dla długo-nożnych dla dzieci ok.w bagażniku miejsca ok
skrzynia 6 biegów robi swoje - silnika nie słychać - bardziej szum z opon - ale to przy dużych prędkościach - które tym samochodem rozwijać nie problem
ogólnie ostatnia trasa 500 km - 8.5 l /100 przy klimie i prędkościach znacznie powyżej autostradowych - ( niemieckie autostrady) przy jeździe do 110- 140 - 7 litrów - miasto 9 - ale to niie jest samochód miejski
powiem tak - jak na swoją cenę za rocznik - naprawdę warto - żeby kupić coś z VW Audi czy BMW trzeba dołożyć sporo - nie warto - bo alfa 159 nie psuje się częściej niż VW czy inne top marki - dla porównania znajomy przejechał tyle co ja audi a4 2006 - usterki wręcz go zasypały ... ja jeżdżę i jak na razie jest ok :)
co się popsuło - mechanizm tylnej szyby , oraz pękła sprężyna z przodu ( polskie drogi...) ale w VW też sprężyna pękła niedawno a koszt taki sam ... poza tym ok
nie było - żadnej takiej która by unieruchomiła samochód - jest ok - to nie jest alfa z lat 90' ...
- zużycie paliwa dla silnika 1.9 JTDM 16v 150KM 110kW