Ocena kierowcy - Alfa Romeo 159 Sedan

Marek :), 13 lat temu
Silnik 1.9 JTDM 16v 150KM 110kW
Rok produkcji 2007
Alfa Romeo 159 Sedan 1.9 JTDM 16v 150KM 110kW 2005-2010 - Oceń swoje auto
Inne : Wnętrze, fotele bardzo wygodne, wszystko ładnie spasowane, świetne materiały, auto nie telepie mimo że ma prawie 170 tys km. W tym samochodzie aż miło mi się przebywa. Zdecydowanie nie jest nudno
Zawieszenie : wahacze górne przód padają szybko
Układ elektryczny : system Blue&Me dwa razy odmówił posłuszeństwa, Parktronic również
Samochód ma prawie 170 tys km, trochę rzeczy trzeba było w nim powymieniać oraz wiele razy naklnąć, może bardziej awaryjne od np BMW 3, ale wygląd (choć to kwestia gustu) ma wg mnie świetny. Aaaa i nie interesują się tym autem złodzieje oraz włamywacze, mimo, że rok czasu parkowałem w polsce auto na niemieckich numerach.
Silnik ogólnie dobry, mam go od 108 tys km teraz ma 167 tys km i jedynie wymieniłem EGR kilka tygodni temu. Waga auta niestety robi swoje, 150 KM i 1610 kg ma 9,2-9,4 do 100 kmh
Precyzyjna i bez zastrzeżeń
Bardzo dobrze sie prowadzi, świetnie pokonuje ciaśniejsze zakręty nawet przy 180-200 kmh. Wiadomo nie jest to bolid ale jak na limuzynkę całkiem ok.
Wszystko w normie, jedynie widok do tyłu średni (wysoko tylnia szyba)
Podejrzewam, że podczas projektowania wnętrza, wszystko miało pięknie wyglądać i wygląda, niestety schodków i różnych półek jest mało albo są małe, Aczkolwiek lodówkę w podłokietniku na 2 puszki jest;) ŚWIETNE MATERIAŁY w tym prawdziwe aluminium, miłe w dotyku skóry dobrej jakości, znany prezenter telewizyjny z BBC, Jeremy Clarkson, w swojej książce porównuje je jakością NAWET do rolls royce phantoma.
Nie ma się do czego przyczepić, myślałem, że jest kiepskie, ale po wymianie filtra kabinowego jest bardzo ok.
Jak na auto tej klasy i tego rocznika miejsca mogłoby być zdecydowanie więcej, BMW e90 lub passat B6 przykładowo ma więcej miejsca. Jeśli autem jadą dwie osoby jest ok:)
Bez zarzutu, silnik cichy jak na diesla
spalanie po mieście od 7,5 do 9 l na 100 km, na trasie 5,5-7, jak na 1.9 turbo diesla kiepsko. Ceny części spore.
Bardzo dobrze, Ja kupywałem alfe w 2009 roku za 14900 euro, praktycznie to auto nie ma konkurencji w tej cenie, również z 2007 roku nie da się kupić auta tej klasy chociażby żeby miało skóry, bluetooth, wybieranie głosowe, tempomat, asystenta podjezdzania pod górkę, odpalane na guzik start/stop i mase innych gadżetów. Oczywiscie mowa o aucie niebitym i z pednego źródła. Moją alfkę kupiłem używaną ale z Salonu Alfa Romeo.
przez 50 tys km przejechane przeze mnie jedynie 2 wahacze i 2 razy wgrywanie oprogramowania do radia i systemu blue and me, niestety przy przebiegu 150 tys km: Alternator, EGR, moduł parktronica, dwa łożyska z przodu, dwa wachacze górne przód, czujnik ABSu, poduszki amorów tył, łączniki stabilizatora tył. Ceny części potężne, ale da się znaleść zamienniki równie dobre (lecz i one są dość drogie), blakną znaczki Alfa Romeo i odpada z nich farba. Ale raczej nie jest tak tragicznie, ostatnio słyszy się o passatach 2.0 TDI które niestety, ale często również lądują w warsztacie, ale z silnikiem.
Aż takich przygód odpukac nie mialem jeszcze;-)

On - zużycie paliwa dla silnika 1.9 JTDM 16v 150KM 110kW [l/100km]

6,9