Ocena kierowcy - Alfa Romeo 159 Sedan

medzik, 13 lat temu
Silnik 1.9 JTDM 120KM 88kW
Rok produkcji 2007
Alfa Romeo 159 Sedan 1.9 JTDM 120KM 88kW 2005-2010 - Oceń swoje auto
Całokształ to auto zbliżone do ideału. Jest piękne i nawet drobne usterki trzeba jej wybaczyć. Auto prowadzi się doskonale. Jakość wykończenia mile mnie zaskoczyła w porównaniu np. do VW Passata. Jedyną wadą może być to że samochód jest niski co może być problemem na naszych drogach.
Silnik jak na 120 KM jest ekonomiczny oraz w miarę dynamiczny.
Skrzynia typowo sportowa, biegi wchodzą dosyć ciężko, choć dla mnie to akurat zaleta. Moja żona natomiast narzeka na zbyt ciężkie wchodzenie biegów. Dla mnie kolejna zaleta bo za dużo nim nie jeździ ;) (bierze swoją Skodę).
Jeżeli chodzi o układ jezdny to to auto sprawuje się naprawdę doskonale. Do tej pory miałem auta niemieckie, uwierzcie mi to niebo a ziemia, tym autem się nie przemieszcza z punktu A do punktu B, tym autem się PODRÓŻUJE, przyjemność z jazdy ogromna.
Widoczność jest niestety bardzo przeciętna, zwłaszcza jeśli chodzi o tylnią szybę.
Ogrzewanie działa dobrze, klima również.
Wnętrze auta też nie jest duże, ale to autko z zacięciem sportowym.
Autko jest bardzo dobrze wyciszone. Silnik choć diesel jest praktycznie niesłyszalny.
Uważam że silnik 1,9 120KM, jest doskonałym kompromisem pomiędzy ekonomicznością a dynamicznością. Podobno ten silnik jest również bardzo niezawodny. Póki co podpisuję się pod tą opinią.
Cena w stosunku do jakości również zasługuje na piątkę. Do tego trzeba powiedzieć, iż auto jest niedrogie w eksploatacji oraz w serwisowaniu.
Niestety po przejechaniu około 1000 kilometrów do wymiany czujnik temperatury paliwa. Drobnostka bo kosztuje około 100 złotych, lecz mam nadzieję, że nie będzie tego więcej.
Poważnych usterek nie zanotowałem.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.9 JTDM 120KM 88kW [l/100km]

6,7