: Wyciszenie opływu powietrza i jakość materiałów we wnętrzu
Alfa 159 jest zdecydowanie bardzo dobra. Wspaniałe niezależne zawieszenie pewne i komfortowe zarazem, duża sztywność karoserii (nic nie trzeszczy), piękne instrumenty pokładowe, wygodne fotele, dobre audio, a wszystko to podane z typowo włoskim smakiem i nie włoską solidnością i niezawodnością. Po prostu Dolce Vitae! Do tego dosyć dynamiczny, niezawodny i bardzo oszczędny silnik ze stajni Opla. Mi udało mi się uzyskać na trasie spalanie w okolicach 6 litrów!, dlatego trudno mi zrozumieć tych którzy kupują Alfę z silnikiem diesela (kiedyś Jeremy Clarkson z Top Gear słusznie zauważył, że Alfa Romeo z silnikiem wysokoprężnym wygląda jak Mona Liza z doklejonym czarnym wąsem!!!).
Jedyny minus, to trochę mało miejsca z tyłu w porównaniu do innych przedstawicieli segmentu limuzyn.
Jednocześnie przeglądając opinie o 159-ce widzę, że konkurencja spod znaku niemieckich pancerwagenów jednak nie śpi i zamieszcza w opiniach nieprawdziwe informacje zaniżając sztucznie wynik tej Alfy. Naprawdę trudno uznać za przypadkowe to, że dwie z trzech pierwszych negatywnych opinii (nad wyraz zresztą obszerne) na temat Alfy, które się pojawiają w tym zestawieniu na pierwszej stronie zostały dodane akurat w tym samym dniu (3 lutego 2012 r) przez dwie niezależne osoby, które zjechały Alfę na maksa. Nie wierzę w taki zbieg okoliczności. Widać, że ta Alfa jest zbyt dobra dla niektórych kręgów germanofilów i na siłę starają się ją zjechać. Gdy spojrzymy na wszystkie opinie przesłane do połowy zeszłego roku, to okaże się, że znaczna większość osób jest jednak zadowolona z tego samochodu. Dopiero potem zaczęły się pojawiać systematycznie negatywne opinie, wpływając negatywnie na obraz Alfy.
Nieprzekonanych do TEJ Alfy odsyłam do wyników Narodowego Auto Testu z Auto Świata za 2012 r., w którym zajęła w ogólnej klasyfikacji zadowolenia klientów w Polsce drugie miejsce (a wygrałaby, gdyby była odrobinę pojemniejsza) na 50 sklasyfikowanych najpopularniejszych modeli. Niezaprzeczalnym faktem zatem jest, że użytkownicy akurat tej Alfy rzeczywiście są z niej bardzo zadowoleni.
- zużycie paliwa dla silnika 1.8 MPI 16v 140KM 103kW