Auto jest wspaniałe pod prawie każdym względem. Również z silnikiem Opla 1.8 140 koni. Nie rozumiem tych którzy z góry skleślają ten motor. Jestem pewien, że wcale nim w rzeczywistości nie jechali. Nie jest to demon prędkości, ale wcale nie odstaje od silnika 1.9 jts alfy, którym wszyscy się zachwycają. Wystarczy porównać moment obrotowy 175 nm przy 3800 obrotów (1.8) kontra 190 nm, ale dopiero przy 4500 obrotów (1.9). W rezultacie odnoszę wrażenie, że silnik 1.8 jest nieznacznie elastyczniejszy od sporo cięższego 1.9 jts (jechałem oboma wersjami), a dodatkowo pali o jakieś 2 litry mniej na każde 100km (tego jestem pewny). Ponadto tanie części zamienne od opla vectry sprawiają, że ten silnik jest optymalnym wyborem w alfie 159 (ropniaki odrzucam z zasady - nigdy nie przyzwyczaję się do klekotania rodem z dostawczaka).
Naprawdę daje radę, a do tego jest ekonomiczny
Bardzo precyzyjna, krótki skok lewarka, dobrze zestopniowana. Bez uwag
To jest to za co kocha się alfy! Nadspodziewanie wysoki komfort jazdy - wyższy niż w moim poprzednim BMW 3. Jedynie układ kierowniczy jest odrobinę precyzyjniejszy w BMW, ale to z racji tylnego napędu (kiedy wreszcie alfa powróci to tego rozwiązania!!!)
Niewielka powierzchnia tylnej szyby na razie mi nie wadzi.
Dla lubiących włoszczyznę odnalezienie się w aucie zajmuje chwilkę.
Bez uwag
Z przodu dużo więcej miejsca, niż miałem w poprzednim aucie klasy średniej (BMW 3 E46). Z tyłu odrobinę ciasno, ale to nic dziwnego przy moim wzroście (190 cm). Bagażnik przeciętny. Duże uznanie za bardzo dobre fotele (szczególnie podparcie boczne i ud).
Jestem bardzo mile zaskoczony in plus. Myślałem, że ogromne lusterka boczne będą stawiały duży opór aerodynamiczny, a tak nie jest. Przy dużej prędkości słychać tylko silnik, nic poza tym. Porządna konstrukcja. Dużo lepiej to wygląda niż w BMW
W mieście pali 10 litrów, na trasie 6. Średnio wyszło mi 8 litrów. Napraw na szczęście nie przeprowadzałem.
Jakość i prowadzenie na poziomie BMW. Do tego wygląd zupełnie zjawiskowy i niepowtarzalny a cena niższa niż obrzydliwego Opla czy Forda.
Nie mam się do czego przyczepić. To rzeczywiście jest nowa jakość Alfy. Czuć to w każdym miejscu auta.
J.w.
- zużycie paliwa dla silnika 1.8 MPI 16v 140KM 103kW