: Nie słuchajmy innych że alfy to auta awaryjne ze najlepsze auta to auta made in germany , alfy to bardzo dobre auta czasem trochę kapryśne ale pięknej włoszce trzeba to wybaczyć
Bardzo ładny design na pewno będziemy się wyróżniać wśród innych użytkowników dróg , wnętrze wykonane z dobrej jakości materiałów i bardzo ładnie skomponowane urzeka od pierwszego ujrzenia , bardzo dobry silnik (diesel) i skrzynia biegów , kupując alfę kupujmy ją z udokumentowanym przebiegiem i z pewnych rąk na pewno warto zainwestować w sprawdzenie w ASO i z miernikiem lakieru , tylko pewny egzemplarz zapewni nam przyjemność z jazdy i bezawaryjność
Bardzo dobra kultura pracy , bardzo elastyczny , dobrze przyśpiesza już od najniższych obrotów .
Precyzyjna , dobrze dobrane przełożenia , kupując warto sprawdzić luz na lewarku zmiany biegów jeżeli jest nadmierny luz to będzie to świadczyć o dużym przebiegu auta
Prowadzi się dobrze w zakrętach , zawieszenie jest dobrze zestrojone , moje auto ma 17 calowe felgi i nisko profilowe opony na pewno to ma na to duży wpływ na prowadzenie , minusem jest delikatne zawieszenie zwłaszcza wahacze przednie górne a także duży promień skrętu
Bez zastrzeżeń
Na pewno brakuje uchwytów na napoje to jest chyba pietą Achillesowa alfy 156 , dużą zaletą jest kolumna kierownicy regulowana w dwóch płaszczyznach
Wiem z doświadczenia że w kombi klimatyzacja jest za mało wydajna zwłaszcza w upalne dni ale sedana ten problem na szczęście nie dotyczy , co do ogrzewania działa bez zarzutu
Bez zastrzeżeń dodam tylko że mam ponad 180 wzrostu i miejsca mi nie brakuje jak i również pasażerowi który siedzi za mną , wygodne fotele i dwa podłokietniki chyba w każdym modelu bardzo przydatne na długich trasach
Bardzo dobre prawie w ogóle nie słychać jak byśmy jechali autem z silnikiem diesla nie tak jak w VW jak byśmy jechali traktorem i siedzieli na silniku
Spalanie bardzo dobre no na pewno nie tak jak we wcześnie wspomnianym VW bo każdy VW pali 4.5 na 100km i jest niezawodny
Stosunek jakość do cena jest bardzo dobry alfy były bogato wyposażone już w standardzie otrzymujemy dwu strefowa klimatyzacje felgi aluminiowe czy elektryczne sterowane szyby i lusterka , a także bez problemu znajdziemy modele z tempomatem czy skórzana tapicerką co u konkurencji jest rzadko spotykane
Z drobiazgów to raczej nigdy nic się nie psuje w autach zawsze jak się coś popsuje to jest to raczej poważna usterka
Zawieszenie jest komfortowe i dobrze zestrojone ale słabe jak na polskie drogi , o ile sprawdza się za granicą to w Polsce będzie się psuło , a naprawa jego nie należy do najtańszych i nie kupujcie nigdy ale przenigdy nawet jak by była w super cenie i okazja nie z tej ziemi alfy z silnikiem benzynowym , dlaczego bo pala one dużo benzyny a niektóre także oleju ! i do JTS nie założycie gazu ! a także w benzynie siada elektronika silnika !
- zużycie paliwa dla silnika 1.9 JTD 115KM 85kW