: Wspaniały sportowy diesel. Naprawde nie spotykany w swojej klasie ! Ten sam silink siedzi w Oplu Vectrze i Saabie 93 ale te samochody tak nie jeżdża . Nie wiem czym to jest spowodowane ...
: za szybko trzeba wymieniać
: żarówki - trudny dostęp
Bardzo dobry samochód. Polecam szczególnie na trasy. Dbanie o wymiany płynów i filtrów odwdzięczą się bezawaryjną eksploatacją. Przestrzegam, przed mechanikami idiotami.
Silnik jest obok właściwości jezdnych absolutnym fenomenem tego auta. Mam porównanie z wieloma innymi makrami i proszę mi wierzyć, że wiele marek nie dorównuje tej Alfie.
Nie mam właściwie nic złego do powiedzenia. Może gdyby drążek zmiany biegów był krótszy i sprzęgło krótsze, ale to naprawdę krytyka na siłę.
Nie jechałem jeszcze lepszym no chyba że nowym VOLVO s 40, ale przy prędkości powyżej 100 km/h Alfa wygrywa nawet z VOLVO.
Z przodu super, gorzej z widocznością z tylu, przeszkadzają duże zagłówki pasażerów i mała szyba. Trzeba mieć czujniki parkowania i tyle :)
super sportowo-trasowe auto. Dla małej rodziny idealne. Dla większej polecam kombi :) Pięknie wygląda i wspaniale się prowadzi :)
Wszystko działa na najwyższym poziomie, lepiej niż climatornik VW ale jest głośniejsze i ma droższe filtry kabinowe, za to ma dwa :)
Jestem dość dużym facetem i jest bardzo ok. Nie jest to Passat, ale jest wygodnie. Fotele są hiperkomfortowe, pasażerowie tez mają milutkie siedziska (otulają pasażera z każdej strony). Miejsca jest pod dostatkiem.
Alfa, jak na diesla jest bardzo cicha. W benzynach jednak jest ciszej. Ma to swoje wady i zalety. Na trasie jest bardzo cicha, w korkach słychać warczenie silnika, ale miły jest ten warkot bo czuje się jego moc (140 km i niesamowite 320 Nm !!!).
Przy takich osiągach trudno jest jezdzić flegmatycznie. Jednak mimo dość dynamicznej, jakkolwiek przepisowej jazdy (nie jestem półgłówkiem) pali od 6 na trasie do 8 w mieście (klima i korki). Nigdy nie przekroczyłem 8 litrów, mimo pełnego obciążenia, kilimy i stromizn Alp. :)
Jak na tyle zalet to Alfa jest bezkonkurencyjna. Można się czepiać szczegółów. Ja jednak wolę dobrze skrojony 100 % wełniany garnitur, który ma tę wadę, że się delikatnie gniecie, niż poliestrowy pancerny uniformik ;-)
Opinie, że Alfa 156 jestawaryjna to czarny PR handlarzy rzęchów z RFN. Moje auto ma co prawda dopiero 80.000 km ale ma już ponad 6 lat. Dotychczas psuły się w zasadzie drobiazgi, jeżeli naprawy serwisowe można nazwać naprawami. Klocki, tarcze, żarówki itp. W zasadzie jedynym problemem jest znalezienie dobrego warsztatu, osoby która się zna na włoskich samochodach. Ceny w autoryzowanych serwisach potrafią zdziwić ale nie jest tak źle, wiec warto je porównać. Jedna rada, nie dawajcie Alfy panu z garażu za rogiem. To auto można popsuć w warsztacie !!!
Czeka mnie wymiana wahacza prawego. Koszt ok 300 zł, i to jest poważna usterka bo auto ma dopiero 80.000 km. Prawda jest taka, że guma się wyrobiła, więc może to wina wieku a nie przebiegu ... Z drugiej strony to też chyba część eksploatacyjna.
- zużycie paliwa dla silnika 1.9 16V JTD 140KM 103kW