Ocena kierowcy - Alfa Romeo 156 II Kombi

MARKUS C20XE, 10 lat temu
Silnik 2.4 JTD 175KM 129kW
Rok produkcji 2004
Alfa Romeo 156 II Kombi 2.4 JTD 175KM 129kW 2003-2006 - Oceń swoje auto
Silnik : Generalnie Auto tak jak wcześniej pisałem rekompensuje. Nie mam mu za złe że przez błedy poprzednich właścicieli muszę coś naprawiac jak ja kupowałem chodziły po 25-27 tys, kupiłem z 20 w ciągu 3-4 lat włozyłem 7 ale nie jest powiedziane że do tych lepszych egzemplarzy nie musiał bym dołożyć. Jest to szybkie bezpieczne kombi z mikrym bagażnikiem, które naprawdę ładnie się prezentuje i nie widac po nim upływu lat. Najlepszy przykład na stwierdzenie jak dbasz tak masz
Przeniesienie napędu
Generalnie problemy z osprzętem silnika, czy przeniesienia napędu (bolączka 2.4 20v) auto rekompensuje dynamiką, przyjemnością z prowadzenia, nietuzinkowym wyglądem, przyzwoitym spalaniem w kaetgori moc/zużycie, ale przedweszytkim stosunek ceny do jakości jest nie do pobicia, audi a4z 2004 roku czy e46 z 3.0l diselm nie jest osiągalny w tym przedziale cenowym. Alfa tym samym wg mojej opionii nie odbiega od konkurentów. Chociaż nie jest to samochód dla ludzi niedbający, czy nie mających pojęcia o działaniu mechanizmów. NA PEWNO ALFA NIE DAJE O SOBIE ZAPOMNIEĆ.
Jeżdziłem paroma dislami 1.9 tdi vaga, 3L bmw e39, 2L Astra g 20 V jtd w porównaniu do konkurencji jest na pewno cichsze, bardzo elastyczne (3 bieg mogę wrzucić przy 30 km/h bez szarpania ), powyżej 2,5 tys fajnie mruczy i dysponując 390 momentem fajnie się odpycha z każdego biegu. Z wad, kopci jak 1.9, wymiana filtra oleju zajmuje pół dnia(trzeba zastosować zamiennik Filtrona, który jest dłuższy i nie trzeba zdejmować gruszki za turbiną), wporówniau do Vaga pod maską nie jest za estetycznie(elektryka silnika)
Dosyć elastyczna ale zgrzyta przy 3 biegiu i przy za szybkim omijaniu biegów. 6 bieg przy 2000 obr napędza auto do około 110km/h przy 16" felgach (dane GPS) także jest dość ekonomicznie 2500 - 140 km/h 3000 - 160-170 km/h do wyprzedzania nie muszę redukować tak jest ładnie wszystko zgrane, Generalnie lepiej sprawuje się na trasie
Słabe zaiweszenie pod względem żywotności ale zakręty , szybkie łamanie się, ścinanie to bajka. Wielowachacz z przodu i wachacze z tyłu szybko się wybijaja ale pięknie trzymają w zakrętach, proponuje zmiane spręzyn z tyłu na twardsze bo przez ciężki silnik z przodu lubi nurkować.
Jesy ok
wnętrze Alfy to bajka, jest naprawdę ładnie, mam jeszcze skóry momo grafitowy kolorze i pomimo 10 Lat są dobrze utrzymane
klima mi się zesuła także nie wiem jak działa wentylacja w climatronicu bo ustwaiając w lato na maksa nawiew nic nie czuje, w corsie jest już lepiej. Nagrzewa sie w zimę ajk typowy disel.
OK, bagażnik mógłby być większy
Powyżej 120 zaczyna coś być słychać. Przy 180 trochę uszczelki trzepią ale powyżej 220 jest spokój z uszczelkami. SIlnik wogóle nie daje o osbie znać, jest naprawdę cichy
Lubi się psuc. Moja kupiłem taniej i trochę zaniedbana dlatego trochę mnie utrzymanie już kosztowało. Spala w trasie pomiędzy 120 -160: 6L (sparwdzane na baku nie na komopie, w miescie przy warszawskich korkach to już 8 L
Otrzymuje się dużo za nie wiele. Jest to już klasa PREMIUM (e46, a4b6) w cenie astry
-Fotel kierowcy przekrzywiony, -mocowania lussterek to ciągle łuszczący się na nich lakier (okleiłem folią i ok) -lubi zapalic się kontrolka poduch (niemiecka kostka która w sw jest bagażniku lubi się poluzować) -check lubi się zaświecić -tempomat nie działa ze względu na niedostępny w zaminniku czujnik sprzęgła) - linka klapy bagażnika nie odbija -kruchy
-półos krótka, regeneracja jakieś 500 zł - półoś długa, regeneracja 800 zł potem i tak kupiłem zaminni SKF 760 z vatem -alternator regeneracja 400(zesuł się ponieważ jest montowany zaraz nad podporą półosi długiej i rozerwana manszeta podawała cały czas brud i smar na alternator -turbina 1200 regeneracja, robiłem dwa razy przez błąd mechanika -pompka sprzegła przy pedale (niestety stanęł alfa w dordze ) koszt 180 zł +robota - łozyska przód SNR po 350 zł (na maxgerze pojezdziłem 4000) - wyrzucenie egr z softu bo cały czas pokazywał bład 300 zł - wymiana głowiczki bo był apęknieta w jednym miejscu używak za 500 zł (głowica skłąda się z dówch elementów, gdzie wałki są w jednej częsci a zawory w drugiej ) czujnik doładowania BOSCH 300 zł - miska lubi pękać 300 zł Generalnie jak zacząłem ją naprawiać od 2012 roku wydałem 7500 zł, nie licząc OC i wymian oleju -

On - zużycie paliwa dla silnika 2.4 JTD 175KM 129kW [l/100km]

7,2