: Tanie części, ich duża dostępność i brak awarii mimo idiotycznych mitów.
Jestem w 100% zadowolony. Szukałem Astry II 2.0 DTI ale cieszę się że trafiłem jednak na Alfę.
Jak na jedyne 105KM radzi sobie bardzo fajnie. Na trasie w granicach 120 km/h czuć już niedostatek mocy ale nie ma co wymagać od takiego silnika. Nawet przy -22 st. nie było problemu z odpalaniem.
Brakuje 6 na trasy (jednak zapewne do tego brakuje też mocy). Ogólnie dość przyjemnie zestrojona.
Bardzo przyjemnie się prowadzi, jedynym minusem jest straszny promień skrętu- na parkingach czasami trzeba wjeżdżać/wyjeżdżać na 3 razy.
Przód i boki bardzo dobrze, tył przy parkowaniu- licho ale da się żyć:)
Wszystko na swoim miejscu, polecam podłokietnik dla kierowcy- ręka ląduje na nim właściwie nawet kiedy przestawiam auto przed domem.
Zimą było ciepło- nagrzewa się dość szybko, latem nie sprawdzałem bo auto mam od września ale w cieplejsze dni klima dawała radę.
Bardzo pozytywne zaskoczenie:) I z przodu i z tyłu nikt nie narzeka.
W normie.
Rewelacja. Z wyjątkiem okresu srogiej zimy w mieście w granicach 7-7.5l/100km. Przy mocniejszych mrozach, częstych postojach na odpalonym itp koło 8-8.5/100. Na trasie zapewne spokojnie da się zejść do 6.
W tej cenie nie dało się znaleźć innego tak przyzwoitego diesla. Ponadto ze wszystkich w podobnych cenach ma najlepsze osiągi.
Na razie przejechane 12 000 km i jedyne co mogę zarzucić to to że właśnie przepaliła mi się 3\'cia postojówka. Na dniach będzie robione zawieszenie z przodu (już jak była kupowana powoli zaczynało coś stukać). Koszt- jakies 800/900 zł za komplet wachaczy, łączniki stabilizatora, gumki stabilizatora i końcówki drążka kierowniczego plus robota- nie wiem gdzie te drogie części do Alfy się podziały:D
Nie odnotowałem mimo że auto ma prawie 190 000 przebiegu.
- zużycie paliwa dla silnika 1.9 JTD 105KM 77kW