Ocena kierowcy - Alfa Romeo 156 I Sedan

Mewa, 8 lat temu
Silnik 2.0 i 16V T.Spark 155KM 114kW
Rok produkcji 1999
Alfa Romeo 156 I Sedan 2.0 i 16V T.Spark 155KM 114kW 1997-2000 - Oceń swoje auto
Alfa Romeo 156 Selespeed, bo takie auto posiadam to samochód nietuzinkowy. Jest to moja druga 156 i w żadnym samochodzie nie czułem się tak dobrze, mimo wieku daje mi to co auto powinno mieć w sobie. Nie czytajcie w Internecie bzdur na temat Alf, to dobre auta. Ja mam wersję ze skrzynią selespeed, która w internecie jest opisana jako zmora kierowców, ja twierdzę, że ta skrzynia to super sprawa.
Silnik jest cudowny, ma fajny dźwięk i odpowiednią moc, spala przyzwoicie jak na 2.0. Nie miałem problemów z wariatorem bo dbam systematycznie o wymiany oleju.
Skrzynia potrafi dostarczyć emocji, dotyczy zmiany manualnej, w samochodzie budzi się potwór a w nas zwierzę. Zmiana biegów odbywa się sprawnie, a przy tym sposób wyprzęgania to mistrzostwo. Nie jest to awaryjna skrzynia, poza tym bajki o cenach serwisu są przesadzone, to zwykły manual ze sterowaniem elektronicznym.
Nic dodać nic ująć.
Wysoki komfort podróżowania, mimo wieku czuję się jakbym jechał autem o 10 lat młodszym.
Brak uchwytów na napoje. Poza tym ok.
Najlepsza klima i wentylacja jaką miałem w autach.
Nie jest to mistrz przestrzeni ale wszyscy się pomieszczą.
Lubię jak w aucie nie panuje kompletna cisza i w Alfie tak jest, jedziemy spokojnie to jest cicho, dodajemy gazu i słychać piękne mruczenie silnika.
Koszty są na przeciętnym poziomie.
Wykonanie samochodu jest dobre.
Samochód miewa drobne nic nieznaczące usterki ale czego oczekujemy od 17 letniego auta.
Brak

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.0 i 16V T.Spark 155KM 114kW [l/100km]