Ocena kierowcy - Alfa Romeo 156 I Sedan

Łukasz, 10 lat temu
Silnik 2.0 i 16V T.Spark 155KM 114kW
Rok produkcji 1999
Okres użytkowania: 1 rok
Alfa Romeo 156 I Sedan 2.0 i 16V T.Spark 155KM 114kW 1997-2000 - Oceń swoje auto
Silnik : Auto iście sportowe:-)
Auto mimo wieku prezentuje się świeżo, jakość materiałów jest dobra, silnik nie sprawia problemów.
Silnik daje dużo radości, w porównaniu z samochodami o podobnej mocy Alfa oferuje moc od samego dołu. Silnik nie sprawia problemów.
W mojej Alfie jest skrzynia selespeed, trzeba się do niej przyzwyczaić bo działa jak automat ale trzeba ją wspomagać ręcznie. Wolałbym 100% automat. Sama zmiana biegów w kierownicy daje dużo frajdy.
Auto prowadzi się wyśmienicie, jest przyklejone do drogi, zawieszenie twarde i nasze dziury psują efekt z jazdy.
Widoczność w lusterkach i przez przednią szybę w normie ale tył mnie ciągle irytuje, trzeba uważać przy cofaniu.
Nie ma tego dużo ale wszystko jest na swoim miejscu, jedynie światła przeciwmgielne (włącznik) zamontowano w idiotycznym miejscu przy hamulcu ręcznym.
Klimatyzacja dwustrefowa działa bardzo szybko, ogrzewanie również, nawiew działa idealnie, do wszystkiego brakuje tylko podgrzewania przedniej szyby.
Z przodu jest dobrze, kierowca jest trochę osaczony bo Alfa to samochód ukierunkowany na niego. Miejsca z tyłu mało jak na gabaryty auta.
Najlepiej wyciszone auto jakie miałem począwszy od VW, Hondy i Fiata. Szum wiatru i nic więcej.
Jak na silnik 2.0 155km spalanie nie powala ok. 9l/100, rośnie znacząco przy agresywnej jeździe. Jak do tej pory wymieniam tylko olej.
Wykończenie wnętrza nie wzbudza irytacji, wszystko mino 15 lat jest na miejscu, siedzenia jedynie potrafią się marszczyć ale nie przecierają. Jest OK.
Jedyne co jest do regulacji to rozwiązanie problemu z szarpaniem przy zmianie biegów, poza tym brak usterek.
Auto nigdy mnie nie zawiodło.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.0 i 16V T.Spark 155KM 114kW [l/100km]

9,6