: Jeździłem różnymi autami ale żadne nie było tak \"ostre\" jak Alfa.
: Różne drobnostki
Układ hamulcowy
: Nie używany ręczny się zapieka
Ocena nie jest obiektywna, dlatego że kocham to auto i za nic go nie sprzedam:)
Ten silnik sam zachęca do mocniejszego naciskania na gaz, bardzo żywiołowo reaguje na jego dodanie i jak na benzynowy silnik N/A ciągnie już od samego dołu i idzie równo aż do odcięcia zapłonu, gdzie inne auta mają już zadyszkę. Dla mnie jest to po prostu rewelacja i lepiej wkręca się tylko V6
Dobrze dobrane przełożenia, małą bolączką jest normalna przypadłość tego modelu czyli czasem opornie działające 2 i R.
Prawdopodobnie nie mam seryjnego zawieszenia a utwardzone i auto trzyma się jezdni jak przyklejone.
Do przodu i na boki OK, do tyłu słabo z racji dużego bagażnika i trzeba się przyzwyczaić. Dosyć duża martwa strefa w lewym lusterku.
Jedni twierdzą że ma przekombinowane manetki i za dużo na nich opcji ale jak ktoś to ogarnia to super rozwiązanie, praktycznie nie trzeba ściągać rąk z kierownicy.
Jest OK, chłodzi i grzeje, niestety brak mi klimy.
Czuć że to sedan klasy średniej, wszyscy mają odpowiednią ilość miejsca, do tego 2 podłokietniki, wygodne welurowe fotele i długa trasa nie straszna.
Jest nieźle jeśli chodzi o szumy wiatru natomiast przy wyższych obrotach dobrze słychać silnik co w moim przypadku potęguje tylko przyjemność z jazdy.
Rewelacja, silnik 2.0 starej daty a spala 8 litrów na trasie i 10 w mieście. Ceny części z racji wieku auta są takie jak do innych marek, często nawet tańsze. Spalanie maksymalne to miasto z ostrą jazdą.
Auto jest szybsze, tańsze, większe, wygodniejsze niż np. uwielbiany w PL Golf.
Auto ma swoje lata ma więc też swoje humory, generalnie nie jest to nic co uprzykrzało by jego użytkowanie.
Jak na razie żadnej poważnej awarii.
Alfa Romeo 155 2.0 T.S. (167.A2A) 143KM 105kW 1992-1995