Po krotkiej przygodzie z 147 2.0 TS i zakochaniu sie w tym aucie, postanowailem kupic kolejna Alfe 147JTD. No i kupiłem za 20tys. , włożyłem 10tyś, sprzedałem za 10tyś = minus 10tys. wydane na naprawy i czesci po 3 latach jazdy. Pelnej listy napraw nie pamietam.
Najlepsza strona tego auta - niezawodny i oszczędny silnik JTD. Nie bral ani grama oleju i nigdy mnie nie zawiodł.
Nie bylo problemów.
Swietnie zestrojone zawieszenie, auto jezdzilo jak po szynach...niestety z trwaloscia juz gorzej. Nawet wymiana calego zawieszenia na gornej polki TRW nie dawala spokoju i po kilku tys. km znow zaczynalo cos pukac, stukac. Ciągle robota.
Zimą dosyc dlugo sie rozgrzewał.
Ok
Jak na diesla, to naprawdę bardzo dobre.
Niestety wysokie, ze wzgledu na awaryjność. Kupując auto z przebiegiem 8 lat (mialo tyle jak kupowalem), mozna sie spodziewac, ze na nas przypadnie wymiana wszystkich czesci eksploatacyjnych jedna po drugiej + rózne awarie. Niskie spalanie tego nie zrekompensuje.
Ciągła wymiana żarówek, odwieczny problem swiecącego sie czujnika ABS - ten typ tak ma, brak masy na tylnych swiatlach = choinka ale do ogarniecia itd. jakies drobnostki np.nie zamykajace sie schowki na drobne przedmioty itd.
Przeskoczenie paska rozrzadu (byl nowy i wymieniany zaraz po zakupie auta)...na szczescie silnik caly, wiec tylko kolejna wymiana kompletu rozrządu.
- zużycie paliwa dla silnika 1.9 JTD 115KM 85kW