auto ma wiele denerwujących drobiazgów opisanych w szczegółach, ale nadrabia to mocą i wyglądem.
silnik to najlepsze rzecz w tym aucie, bardzo dobra moc , dobrze przyspiesza na każdych obrotach, i spalanie 8.3 w korkach w Warszawie
skrzynia przeciętna, o wiele lepsza niż np w Chevrolecie Epice, ale do skrzyni vw(golf, leon) się nie umywa. Trochę chaczy 3(jak nie wciśniemy sprzęgła do samej podłogi)- nie wiem czy jest to tylko w moim modelu czy we wszystkich. Ponadto lubię \"twardę skrzynie\" - takie, w których cięgła są sztywne, tutaj wydają się lekko \"gumiaste\"
(mam 6 biegową)
Prowadzi się naprawdę dobrze, zawieszenie twardę, precyzyjne, niestey na dziurach łatwo można coś urwać(mam takie wrażenie), po dłuższej jazdzie dla bardziej wrażliwych zalecam wizytę u kręgarza.
Z przodu słupki są trochę za grube, trzeba uważać skręcając czy aby pieszego nie mamy w martwym polu.
Ponadto lusterka boczne są małe(trzeba się przyzwyczauć) w martwym polu spokojnie zmieści się nawet spore auto.
147 pod kątem ergonomi oceniam przeciętnie. Na plus:
- środek rozplanowany dobrze, wszystko pod ręką.
- Wygodne fotele
- dobre materiały- miłe w dotyku,
- 2 miejsca na zostawienie puszki z napojem
Na minus ( można powiedzieć, że się czepiam, ale inne auta to mają):
- sprężyna żarówki świateł mijania nie jest przymocowana(trudna wymiana)
- spryskiwacz szyb mógłby rozpylać mgiełkę, niestety psika płynem punktowo, ponadto nie ma czujnika niskiego stanu płynu do spriskiwacza.
- wejście na tylną kanapę utrudnionę ( mam 3 drzwiową wersję)
- podłokietnik jest umieszczony za wysokowzględem lewarka zmiany biegów(na rozłożonym ciężko jest je zmieniać.) podato mam skórzaną tapicerkę i podłokietnik ociera o nią wydając nieprzyjemny dzwięk.
- przy każdym urchomieniu samochodu głośnoć radia powraca do poziomu domyślnego - 20.
- Przy każdym uruchomieniu samochodu komputer pokładowy ustawia się na RDS z Radia( gaszę samochód na pokazywaniu spalania chwilowego, po uruchomieniu wraca do RDS)
- w bagażniku nie ma rzadnych schowków a w miejscu koła zapasowago nie ma dodatkowej przestrzeni(nie można np schować gaśnicy czy trójkąta)
Są inne bajery jak np czujnik ciśnienia w Oponach czy też poziomu oleju (dostępny na wyświetlaczu w kabienie), ale chętnie zamieniłbym to na coś bardziej pożytecznego.
Klima działa naprawdę dobrze, niestety zimą auto bardzo wolno się nagrzewa. Nie sądzę, żęby była to wina dużego silnika, gdyż sporo jeżdziłem Oplem vectrą dokładnie z tym samym motorem i tam było OK
Jak na Auto o rozmiarach 4,25m to miejscaz tyłu jest naprawdę mało, z przodu OK(mam 192 CM wzrostu)ale widziałem co brałem i nie zależało mi bardzo na przestrzeni z tyłu
Jak to dieselek jak zimny to chałasuje, po rozgrzaniu lepiej
Jak na 150 KM - 305NM jest bardzo dobrze, trasa 6 miasto 8-8,5 (Warszawa)
Za tą cenę 30-33 tyś za 150 konne auto średniej klasy z 2006 roku - jest dobrze, za A3, lub BMW 1 z tego samego rocznika i podobnym silnikiem trzeba zapłacić o 13-15 tyś więcej. Nie sądze, że będzie mi się tak psuć, że wyrównam do tego poziomu na kosztach napraw.
Jak narazie bez usterek(dopiero 2 miesiące jazdy), choć słusze małe stuki w zawieszeniu i przy przeglądzie trzeba będzie coś z tym zrobić;
Jak narazie bez usterek
- zużycie paliwa dla silnika 1.9 16V JTD 150KM 110kW