Fajne autko, perfekcyjne prowadzenie super fotele kubelkowe , przyjemny dzwiek silnika , dobre zabezpieczenie antykorozyjne, pozatym jesli ktos lubi maisterkowac , to mysle ze drobne usterki niepowinny byc bardzo irytujace. U mnie po kilku miesiacach urwala sie linka zmiany biegow, koszt wymiany 450pln. Z robocizna. Niestety nie jest to latwa czynnosc. Delikatne zawieszenie przednie . Ja kupilem oryginal trw i narazie po 8tkmjest ok. Ogolnie polecam tylko jak najmlodsze i dokladne ogledziny przy zakupie.
silnik b.dobry , fajnie brzmi, 105km daje spokojnie rade.dobrze pracuje z Lpg, u mnie 45tys. Zero problemow , spalanie 9,5-10 litrow. Po przebiegu 245tys. Bierze okolo 0,1 litra oleju na 1000 km, czyli prawie nic.
Skrzyni to jeden z niewielu minusow alfy 147 , bardzo dlugie biegi, wsteczny czesto niewchodzi, pozatym delikatna linka zmiany biegow , lubi sie urwac, klopotliwa wymiana.
Super prowadzenie ,bez porownania z innymi autami tej klasy , jezdzilem( focus, stilo,golf, astra, ) pozycja za kierownica b.dobra,
B.dobre zabezpieczenie przed rdza, sylwetka poprostu piekna, to musi sie podobac.
Widocznosc w zasadzie w kazda strone dobra, jak dla mnie.
Wszystko naprawde fajnie rozplanowane i pod reka.
Dobry nadmuch , szybko sie nagrzewa, klima tezdobrze chlodzi.
Jezdzilem kilkoma kompaktami i wielkiej roznicy niewidze , troche ciasniej ale nie bez przesady, bagaznik tez pare drobiazkow pomiesci.
Jest dobrze , dopiero powyzej 120km/h robi sie głosniej.
Czesci zazwyczaj w wiekszosci dostepne ale drozsze od konkurencji w tej klasie. Zdarzaja sie drobne awarie (zawieszenie przod, linka zmiany biegow, z elektronika niemam problemow.
Mimo kilku wad, auto warte zakupu, przyjemnosc z jazdy bezcenna, ja z przyjemnoacia wsiadam do mojej belli.
Zawieszenie przod, skrzypienie przedniego zawieszenia, linka zmiany biegow
Linka zmiany biegow, auto na hol albo laweta , ja dojechalem kilka kilometrow do warsztatu na 4-tym biegu . niby nic sie niestalo ale silnik swoje dostal.
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 TS 16v 105KM 77kW