: Wszyscy mnie ostrzegali alfa musi się psuć zwłaszcza zawiesznie - a tu niespodzianka pierwsze inwestycje w zawieszenie dopiero po 3 latach i 60 tys zł
Może nie doskonale, ale 4 z dużym plusem, wskazuje uwagę na duże spalanie, ale poza tym POLECAM
Autko mam od blisko 4 lat i 80 tyś przejechanych km, nigdy nie nastręczał mi problemów. Co ciekawe ta malizna (w końcu to tylko 1.6), wcale się nie nudzi i naprawdę daję radę :)
Tu nie jest dobrze, kocham swoją alfę, ale skrzynia to po prostu porażka - wszystkie 3 i więcej letnie mają problem z tzw. \",martwym drążkiem\" czyli lewarek nie wraca do neutralnego położenia ( 200 - 300 zł i jednak wraca, tylko czemu nie zadbał o to producent)
Wspaniały układ jezdny, choć zbyt szerokie opony potrafią obrzydzić jazdę po polskich drogach (koleiny) ja mam 205/50/16 i powiem tak w koleinach szaleje - ale nie jest to groźne, tzn nie raz wpadłem w nie przy dużej prędkości najadłem się strachu, ale autko dalej było pod kontrolą.
OK, nie wykracza poza to co trzeba umieć podczas egzaminu na prawo jazdy - do przodu widać, do tyłu widać, duże lusterka wstecze, boczne
Również bardzo dobrze, nie mam na co narzekać, a w końcu jeżdżę tym autkiem blisko 4 lata. Mam wersje ze zwykłą kierownicą - bez sterowania radiem - i to jedyna wada
Klimatyzacja, jeśli się o nią dba, nie sprawia problemów (nie miałem żadnych problemów z przeciekami instalacji), szybko schładza ... równie szybko działa ogrzewanie - POD JEDNYM WARUNKIEM - zmieniamy filtr wewnętrzny powietrza
Typowy kompakt, czyli sporo miejsca dla kierowcy, pasażera, oraz 2 osób z tyłu
Jeżli dbamy o zawias to wyciszenie w sam raz do klasy auta, tzn. użytkuję zwykłę 120 konne 1600 cm, więc prowadzi się cicho - podejrzewam, że gdybym miał wersję GTA byłoby cudownie inaczej
Pali jak smok, autko które miałem wcześnjej czyli opel calibra 1997 ecotec, spalało w trasa/miasto około 7,5/10,5 litrów, alfiaczek się nie oszczędza tzn trasa 7 - 7,5 litra, a w mieście nawet 12 - 12, 5 litra
W przypadku aut używanych bardzo niska cena, w stosunku do oferowanej przez dobrze utrzymane autko jakości
Przez te 4 lata od 2005 do 2009, z typowych awarii poza sprawami do wymiany przy odpowiednim przebiegu to tylko SONDA LAMBDA
Przez te 4 lata od 2005 do 2009 NIEZAWODNA !!!!!!
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 i 16V T.Spark 120KM 88kW