Ocena kierowcy - Alfa Romeo 145

Dariusss, 11 lat temu
Silnik 1.4 i.e. 90KM 66kW
Rok produkcji 1996
Alfa Romeo 145 1.4 i.e. 90KM 66kW 1994-1997 - Oceń swoje auto
Silnik : niby mały bo 1.4L a 100KM(w oryginale 90) do tego piękny dźwięk i niskie zużycie paliwa i bezawaryjność czyniła z tego auta coś wyjątkowego
Układ elektryczny : przepalająca się żarówka wstecznego
Inne : uszczelka wydech-kolektor w obniżonej wersji (sprawka naszych dziur)
Bardzo dobrze wspominam to auto gdybym cofnąć czas o 6-8 lat na pewno bym je jeszcze raz kupił
1.4 boxer o podniesionej mocy do 100KM. elastyczny silnik, bardzo chętnie wchodził na wysokie obroty ładnie zbierał się z dołu. Cudowny dźwięk już od 2,5 tys obrotów, auto było bardzo niezawodne
skrzynia dobrze dobrana, niesprawiająca problemów auto miało ok 190 tys jak je sprzedawałem i żadnych problemów z funkcjonowaniem skrzyni jedyne co to trzeba było się przyzwyczaić do wrzucania wstecznego
W wersji Sportiva z pakietem Eibach/Koni auto było dość twarde ale idealnie trzymało się drogi. Pokonywanie zakrętów to czysta przyjemność. Trzeba było uważać na nasze polskie dziury i śpiących policjantów
Widoczność w przód w tył i na boki dobra
Wszystko co potrzebne było w zasięgu ręki niewielka ilość przycisków/przełączników + umiejscowienie wpływało bardzo pozytywnie na ergonomię
W wersji z klimatyzacją nie ma problemu. Ja niestety miałem auto bez klimatyzacji i często parowało w środku trzeba było się przyzwyczaić do tego.
Kierowca będzie w siódmym niebie dla niego miejsca jest wystarczająco dla pasażera z przodu jeszcze więcej. Z tyłu jeździli pasażerowie sporadycznie ale nie narzekali na brak miejsca
Bardzo dobrze że było przeciętne bo słychać było piękny gang silnika do 120km/h nawet dość cicho później już tylko głośniej
Zużycie paliwa w 145 BX 1,4L 100KM jak na tak żwawe auto to spalanie w mieście na poziomie do 8,5L przy jeździe co chwilę pod czerwone pole bardzo zadowalające bez szaleństw spokojnie w 7/100 L/km się mieściła. Na przeglądzie w aso byłem tylko raz słaba obsługa w ASO Katowice więc później jeździłem do swojego mechanika przez 3 lata użytkowania 40 tys km auto pochłonęło całe 1,8 tyś a wymieniłem w nim tarcze klocki sprzęgło i rozrząd i jakieś drążki. Auto kupiłem zadbane więc nie było co naprawiać ceny części w śmiesznych cenach dużo części pasowało z brawo\\brawa
Nie było lepszego auta w 2007 roku w zakupie do 7 tys jak tam mała wariatka. Nie psuła się może dla tego taka wysoka ocena. Dawała Dużo frajdy z jazdy i ten dźwięk silnika :-)
Z pierdół to przepalanie się światła wstecznego, i bolączka aut na obniżonym zawieszeniu i nisko profilowych oponach to uszczelka kolektor wydech pasuje od malucha wymiana 30 min w kanale koszt ok 6zł lepiej uważać na auta fabrycznie obniżone o 45mm. poza tym nie było problemów
Brak poważnych usterek

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 i.e. 90KM 66kW [l/100km]