Ocena kierowcy - Alfa Romeo 145

Pat, 20 lat temu
Silnik 1.4 i.e. 16V T.S. 103KM 76kW
Rok produkcji 1999
Alfa Romeo 145 1.4 i.e. 16V T.S. 103KM 76kW 1996-2000 - Oceń swoje auto
Jak dla mnie extra ! Chociaż przydałby się mocniejszy silnik - przynajmnie 1.8 TS
Świetny dźwięk i ciąg zwłaszcza po 4.0 tys. obr/min. Niestety jest mała dziura "niżej" między 2 a 3 tys. Z uwagi na dźwięk to właściwie nie używam sprzętu audio w alfie. Minus to - pływająca czasami wskazówka obrotomierza na wolnych obrotach. Wydaje mi się, że do tego modelu optymalny wybór to 1.8 TS !
Bardzo dobra! Chodzi lekko i precyzyjnie. Wydaje mi się jednak,że skok jest zbyt długi !
Trzyma się rewelacyjnie. Pomimo subiektywnego uczucia zbyt dużego przechyłu na zakretach. Do tej pory tylko raz wymieniłem wachacze przednie ( całkiem niezły wynik jak na polskie drogi przy tym przebiegu ).
Przód i boki bardzo dobrze. Tył niestety tylko dostatecznie.
Własny styl i piękno ! Nic dodać nic ująć ! Poza tym że kieszeń radia jest za nisko ! Osobiście rzadko używam audio, a jeśli już to mam długie rączki ( 5 bieg zasłania troszkę wyświetlacz ).
Niestety najsłabszy punkt alfy ! Wiadomo, że w zimie nie śmiga się powyżej 4.0 tys. (wtedy dopiero jest gorąco w środku ). Poniżęj 4 tys. wydajność ogrzewania słaba. Przynajmniej w moim modelu :)
Z przodu eldorado ( dużo miejsca ). Z tyłu do 165cm jest dobrze. Bagażnik wystarczający !
Dobre. Chociaż przy 150 i wyżej już dość znacznie słyszalny ! Ale dla mnie to zaleta tego auta - naprawdę boski dźwięk.
średnio 8l/100, trasa 6.5l, max. to zależy od fantazji moje - 11l/100 - autostrada i znaczne prędkości 150 i wyżej :)) Serwis drogi jak cholera - nie polecam.
Jakość dobra ! Cena : spadek wartości ( niestety duży )
117000 ! spalone żarówki - generalnie to wymiana części eksploatacyjnych !
wariator - jeszcze nie wymieniałem, ale słychać go już od 80 tys. czekam do kolejnej wymiany rozrządu ( niestety pięta achillesa tego modelu ) sonda lambda - przy 20 tys.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 i.e. 16V T.S. 103KM 76kW [l/100km]

7,9