Ocena kierowcy - Alfa Romeo 145

Rok produkcji 2000
Alfa Romeo 145 1.4 i.e. 16V T.S. 103KM 76kW 1996-2000 - Oceń swoje auto
Silnik : Na razie bezawaryjny
Inne : Zbiornik płynu chłodniczego
Jak na samochód kupiony za ponad 2000, nie można nic więcej wymagać. Zdarzały się drobne usterki (2 razy zbiornik płynu chłodniczego i raz rura wspomagania), ale autko nigdy mnie nie zawiodło, czy to w codziennej eksploatacji czy przy dłuższych wypadach
Do wyprzedzania na trasie słabo ale w codziennej eksploatacji daje rade, dużo nie jeżdżę bo zrobiłem alfką 30 tyś. km w 3 lata, ale przez ten czas nie miałem żadnego problemu. Ostatnio spala tylko trochę oleju
Brak zastrzeżeń, wszystko działa jak powinno
Trochę mała elastyczność w regulacji fotela, siedzę za wysoko i trochę mi to przeszkadza
W takim samochodzie nie ma się co cudów spodziewać, ale nawet podczas dłuższych tras nie narzekałem
Z tyłu średnio ale zdarzały się i wycieczki w 5 osób nad morze, z przodu fajny zabieg dla pasażera w postaci wcięcia deski, daje to sporo miejsca
Przy 120 jest już głośno, jazda po autostradzie do najprzyjemniejszych nie należy
Jak na taki silnik spalanie spore, szczególnie że agresywnie nie jeżdżę, ale jest to rekompensowane przez niski koszt części
Za ponad 2 tysiące samochód który zawsze odpala, bez problemu robi trasy, z klimatyzacją, jak trafi się fajny egzemplarz to warto
2 razy wymieniany był zbiornik płyny chłodniczego, pękał w tym samym miejscu, ale koszt ok 30 zł na allegro, raz pękła rura wspomagania
przez 3 lata brak poważniejszych usterek

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 i.e. 16V T.S. 103KM 76kW [l/100km]