Ocena kierowcy - Alfa Romeo 1300-Junior

Silnik 1.1 40KM 29kW
Rok produkcji 1976
Okres użytkowania: ponad 6 lat
Alfa Romeo 1300-Junior 1.1 40KM 29kW 1966-1976 - Oceń swoje auto
Mam do niego duży sentyment, ale ciągle w niego pakujemy pieniądze i nie mamy pewności wyjeżdzając w trasę. W mieście super! Dobrze przyspiesza, rewelacyjnie się parkuje, świetna widocznośc. Nie polecam do długich tras, chociaż my zjeździliśmy Polskę we wszystkich kierunkach, w upalne dni było ciężko, zimą lepiej bo ogrzewanie diała dobrze choć mocno suszy. Wysłużył się nam, za to jestem wdzięczna, ale przy tej ilości nawet drobnych awarii, chyba chcę sie z nim rozstać, bo dużo i daleko jeździmy. Dzięki 106 za tych kilka lat, obyś trafiła w mniej wymagające ręce, tak jak twój pierwszy właściciel, który zrobił tylko 9000 w trzy lata.
bardzo głośno, bardzo sucho
jak na takie autko super przestrzenny, z dwójką dzieci, wózkiem i bagażami wchodzimy, choć niestety nie jest bezpiecznie bo mnóstwo rzeczy ląduje z nami, poza bagażnikiem.
Głośny bardzo już przy 110-120
ostatnio chyba dużo pali. Przeglądy nie sa zbyt drogie, mozna znaleźć tanie części
pompa spryskiwaczy, silnik regulacji świateł, czujnik oleju (zagotował nam się w trasie), żarówki siadają bardzo często
silnik krokowy poległ już trzy razy w ciągu 6 lat, sonda lambda, tłumik tylny 2 razy/6 lat użytkowania przez nas, przeprogramowanie komputera bo coś jest a nie wiesz co, uszczelka pod misą olejową, bardzo wrażliwy na jakość paliwa

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.1 40KM 29kW [l/100km]

6,4