Michelin przedstawia Czerwony Przewodnik po Nowym Jorku
Od ponad 100 lat MICHELIN dostarcza miłośnikom dobrych smaków renomowane kulinarne przewodniki. Opublikowany właśnie MICHELIN Guide New York City 2011 prezentuje zróżnicowaną ofertę 715 lokali gastronomicznych Nowego Jorku.
Gwiazdki Michelin to najwyższe wyróżnienie przyznawane przez inspektorów Michelin. Na świecie jest zaledwie 86 restauracji, które mają 3 gwiazdki Michelin. W najnowszej edycji przewodnika po Nowym Jorku 5 restauracji może pochwalić się trzema gwiazdkami, 10 dwiema i 42 restauracje zdobyły po jednej gwiazdce. Od ubiegłego roku to wyróżnienie otrzymało 10 nowych restauracji.
Najnowsza edycja przewodnika Michelin po Nowym Jorku zawiera opisy 95 restauracji kategorii Bib Gourmand – to więcej niż w jakimkolwiek innym mieście na świecie. Kategoria ta, powszechnie znana jako „ulubiony wybór krytyków kulinarnych”, przyznawana jest miejscom oferującym wybitne jedzenie po przystępnych cenach.
W tegorocznej edycji przewodnika znalazło się 21 nowych restauracji oznaczonych tym wyróżnieniem. Kategoria Bib Gourmand została bardzo entuzjastycznie przyjęta przez czytelników Czerwonego Przewodnika Michelin. W tej kategorii mieszczą się restauracje, gdzie można zjeść posiłek, składający się z dwóch dań i lampki wina lub deseru za $40. Cały spis restauracji oferujących smaczne i niedrogie posiłki można znaleźć na stronie internetowej www.facebook.com/MichelinGuides.
Osobom z mniej zasobnym portfelem przewodnik Michelin rekomenduje dobre restauracje, w których cena posiłku nie przekracza $25. W tegorocznej edycji znalazło się 127 takich miejsc, w tym 17 nowych. Przewodnik po Nowym Jorku z roku na rok poświęca więcej uwagi restauracjom z mniej eleganckich dzielnic niż Manhattan, czyli na przykład z Brooklynu i Queens.
Przygotowując tegoroczny przewodnik, krytycy kulinarni Michelin nadali rekomendacje 715 restauracjom. Zaprezentowane restauracje oferują aż 55 różnych rodzajów kuchni. Najnowsza edycja przewodnika po Nowym Jorku zawiera także 29 restauracji w kategorii „small plates”, czyli miejsc oferujących niepowtarzalne menu, atmosferę oraz obsługę. Kategoria ta występuje tylko w Czerwonych Przewodnikach po amerykańskich miastach – Nowym Jorku i Chicago i San Francisco.
Inspektorzy Michelin przeszukują miasta starając się znaleźć najlepsze restauracje. Nie kierują się przy tych poszukiwaniach poziomem cen, wystrojem wnętrza, lub rodzajem kuchni - mówi Jean-Luc Naret, dyrektor Departamentu Przewodników Michelin.
Inspektorzy odwiedzają i oceniają co roku restauracje w 23 krajach, a Czerwone Przewodniki zawierają opisy ponad 45 tysięcy lokali. Ocena dokonywana jest przez anonimowych profesjonalnych krytyków kulinarnych, którzy pracują według jednakowych norm na całym świecie. Aby dowiedzieć się więcej o przewodnikach Michelin można odwiedzić stronę www.famouslyanonymous.com.