Nowa edycja czerwonego przewodnika Michelin po San Francisco
Piąte wydanie przewodnika MICHELIN po San Francisco, Bay Area & Wine Country 2011 rzuca nowe światło na jeden z najbardziej zróżnicowanych kulinarnie regionów na świecie. Przewodnik jest już dostępny w amerykańskich księgarniach; Europie będzie w sprzedaży od lutego 2011 roku.
W tegorocznej edycji przewodnika zaprezentowanych zostało 519 restauracji. 74 z nich zakwalifikowano do kategorii “Bib Gourmand,” znanej także jako “ulubiony wybór krytyków kulinarnych”. W restauracjach zaliczanych do tej kategorii można zjeść posiłek, składający się z dwóch dań i lampki wina czy deseru za 40 dolarów lub nawet mniej. W tym roku wyróżnienie to otrzymało 29 nowych restauracji.
W Czerwonym Przewodniku MICHELIN San Francisco, Bay Area & Wine Country 2011 tylko dwie restauracje z Bay Area otrzymały trzy gwiazdki, z których jedna po raz pierwszy pojawiła się w przewodniku. Trzy gwiazdki to najwyższe odznaczenie przyznawane przez Michelin. Na całym świecie tylko 118 restauracji może legitymować się kategorią trzech gwiazdek Michelin. Dodatkowo w tegorocznej edycji przewodnika po San Francisco trzy restauracje otrzymały dwie gwiazdki, a 39 restauracji (z czego 11 nowych) otrzymało po jednej gwiazdce.
„San Francisco znane jest ze swojej różnorodności – swoich mieszkańców, polityków, pięknych widoków i oczywiście jedzenia” mówi Jean-Luc Naret, dyrektor Departamentu Przewodników Michelin. „Bay Area to niezwykle żyzny region rolniczy. Jest tu naprawdę w czym wybierać – spędziliśmy cały rok studiując ten obszar dogłębnie, po to aby dobrze przygotować nasz przewodnik. Wysiłek, który w to włożyliśmy bardzo się opłacił. To jest jeden z najwspanialszych regionów kulinarnych na świecie.”
Czerwony Przewodnik MICHELIN po San Francisco, Bay Area & Wine Country 2011 oferuje szeroką gamę kategorii dla wymagających gości. Oto niektóre z nich:
- „Small Plates”, czyli miejsca oferujące niepowtarzalne menu, atmosferę oraz obsługę. 16 nowych restauracji dołączyło do kategorii Small Plates w nowej edycji przewodnika.
- Michelin skupił się także na napojach serwowanych w restauracjach i odznaczył te lokale, które posiadają doskonałe karty win oraz wartą zauważenia ofertę sake. W tej edycji przewodnika 81 restauracji zostało docenionych ze względu na swoją kartę win, a 15 za oferowany wybór sake.
- Piąta edycja Czerwonego Przewodnika MICHELIN po San Francisco prezentuje także 113 restauracji, które oferują posiłki w cenach niższych niż 25 dolarów (24 restauracji więcej niż w zeszłorocznej edycji).
Michelin podzielił przewodnik na sześć części: San Francisco City, East Bay, Marin, Peninsula, South Bay i Wine Country. Kuchnia azjatycka i południowoamerykańska prezentowane są szczególnie w części poświęconej South Bay. Kuchnia meksykańska pozostaje specjalnością w Mission. W przewodniku na 2011 rok pojawiło się 38 restauracji z Peninsula (12 nowych), a także 45 lokali z South Bay (17 nowych). Do przewodnika dołączyło też jedenaście nowych restauracji w Mission (z czego cztery meksykańskie).
W przewodniku MICHELIN po San Francisco, Bay Area & Wine Country 2011 zostały zaprezentowane czterdzieści trzy różne kuchnie, co pokazuje niezwykłą kulinarną różnorodność tego regionu. Warto podkreślić, że aż 40% osób odwiedzających San Francisco jako główny powód swojej decyzji podaje chęć odwiedzenia jakiejś restauracji.
San Francisco jest jednym z trzech miast Stanów Zjednoczonym, o których corocznie Michelin wydaje przewodnik. Pozostałe dwa to Nowy Jork i Chicago.
Czerwony Przewodnik MICHELIN po San Francisco, Bay Area & Wine Country 2011 ukazuje unikatowe gusta i zainteresowania swoich czytelników. Skupione na smakoszach wprowadzenia do rozdziałów wskazujące miejsca, w których można spróbować lokalnych specjałów, zawierające zdjęcia oraz wzmianki o wydarzeniach związanych z dobrym jedzeniem i winem, doskonale obrazują rozrastającą się w mieście społeczność entuzjastów dobrej kuchni.
W przewodniku opisane są także hotele, poczynając od wyrafinowanych pensjonatów do wielkich kompleksów wypoczynkowych. Podobnie jak w przypadku jedzenia region oferuje możliwości w każdej kategorii cenowej. W przewodniku omówionych jest 71 hoteli.
Dzięki rygorystycznemu systemowi oceniania podczas tworzenia przewodników Michelin, który stosowany jest niezależnie i w nie zmienionej formie na całym świecie, przewodniki Michelin stały się znaczącym punktem odniesienia dla kulinarnych smakoszy. 26 przewodników Michelin prezentuje 23 kraje na trzech kontynentach i zawiera ponad 45 tysięcy adresów. Oceny dokonywane są przez profesjonalnych anonimowych inspektorów, którzy są pracownikami Michelin.