Jak ugryźć Włochy - nowy przewodnik Michelin
Michelin wydaje 56. edycję kulinarnego przewodnika Michelin po Włoszech Przyznano w nim bowiem gwiazdki 276 restauracjom, oraz 33 nowe wyróżnienia Bib Gourmand. Najwięcej gwiazdek zdobyły restauracje w Lombardii.
Anonimowi, kulinarni inspektorzy Michelin wybrali i ocenili 6097 miejsc - w tym3784 hotele, 2313 restauracji i 379 pensjonatów.
Przewodnik Michelin po Włoszech oferuje wybór najlepszych hoteli i restauracji we wszystkich kategoriach cenowych. Przewodnik podpowiada idealne rozwiązania na każdą sytuację, poczynając od biznesowego lunchu, przez romantyczną kolację a kończąc na tradycyjnym dla Włochów posiłku zjedzonym wraz z przyjaciółmi al fresco czyli na świeżym powietrzu.
Spośród włoskich regionów najwięcej gwiazdkowych restauracji ma Lombardia, aż 52 restauracje z tej części Włoch zostały wyróżnione trzema gwiazdkami, 5 dostało dwie gwiazdki, a 45 może pochwalić się jedną gwiazdką. Piemont plasuje się na drugiej pozycji pod względem liczby restauracji z gwiazdkami, ma ich aż 37 z czego 1 trzygwiazdkową, 5 dwugwiazdkowych oraz 31 z jedną gwiazdką. Piemont jest jednak niekwestionowanym liderem jeśli chodzi o liczbę restauracji, które po raz pierwszy pojawiły się w tegorocznej edycji przewodnika – aż 6.
Biorąc pod uwagę włoskie prowincje (mniejsze jednostki terytorialne, z których składa się każdy region), to na szczyt wybija się Bolzano, które może poszczycić się aż 15 gwiazdkowymi restauracjami. Na ten wynik składają się 3 dwugwiazdkowe restauracje i 12 jednogwiazdkowych. Kuneo zajmuje drugie miejsce, mając tę samą liczbę nagrodzonych gwiazdkami restauracji, ale tylko 2 z nich mogą pochwalić się dwiema gwiazdkami, natomiast pozostałe 13 – jedną. Miejsce trzecie przypadło Neapolowi, zapewnione przez 14 wyróżnionych gwiazdkami restauracji z czego 4 posiadają dwie gwiazdki, a 10 ma po jednej.
Gwiazdki to nie jedyne wyróżnienie przyznawane przez inspektorów Michelin. Do opisywania restauracji i hoteli wykorzystywane są także inne symbole.
Restauracje
534 restauracje, które oferują prosty posiłek za mniej niż €23.
235 restauracji, którym przyznano wyróżnienie Bib Gourmand, oferujące kuchnię o wysokiej jakości (najczęściej jest to kuchnia typowa dla danego regionu), gdzie można zjeść pełen posiłek za mniej niż €30 lub €35 w dużych miastach i ważnych ośrodkach turystycznych. 33 lokale spośród nich po raz pierwszy pojawiły się w przewodniku Michelin
Hotele
34 luksusowe hotele w tradycyjnym stylu, 379 pensjonatów i 1104 „niezwykle przyjemnych” miejsc na nocleg oznaczonych czerwonym piktogramem.
87 Hoteli, którym przyznano wyróżnienie Bib, oferuje zakwaterowanie w dobrych warunkach za mniej niż €90 dla dwóch osób. Wśród zaprezentowanych w nowej edycji lokalizacji pojawia się też 10 nowych, wcześniej nie omawianych w przewodniku, miejsc.
Przewodnik Michelin jako jedyny zapewnia podróżnikom wszystkie najbardziej przydatne informacje, np. które miejsca przystosowane są dla osób niepełnosprawnych, które z nich są przyjazne dla dzieci lub też wyposażone we własne SPA oraz inne dodatkowe atrakcje.
Na kartach przewodnika Michelin oznaczone są także miejsca, w których zabronione jest wprowadzanie psów.