Ocena kierowcy - Peugeot 207 Hatchback 5d

gj1@op.pl, 15 lat temu
Silnik 1.4 HDi 68KM 50kW
Rok produkcji 2007
Peugeot 207 Hatchback 5d 1.4 HDi 68KM 50kW 2006-2012 - Oceń swoje auto
Silnik : 1,4 HDi o mocy 70KM i momencie obrotowym 160 Nm zaskakuje dynamiką znacznie lepszą niz przeciętny benzyniak o tej samej pojemności. Przed zakupem testowałem 207 z silnikiem 1,4 70/90KM. Żadem z nich nie daje rady małemu dieslowi. Natomiast 1,6 HDi 90KM to już inna, ale zancznie droższa bajka :)
Pomimo kilku nieco drażniących drobiazgów jak parujące szyby czy niezbyt wydajna klimatyzacja, samocgód ma sporo zalet. Ergonomia, ogrzewanie, hamulce, widoczność, a nade wszystko niski apetyt na paliwo. Jak by nie \"dusić\" tego małego turbo diesla, nie przekroczyłem 5,2l/100km
Dobra dynamika i kultura pracy.
Pracuje cicho i jest dobrze zestopniowana. Lewarek połaczony linkami więc nie drży i działa płynnie.
Przy większych prędkościach tył auta lubi sobie nieco \"poskakać\" na poprzecznych dołkach. Zawieszenie poprawne ale bez rewelacji. Natomiast hamulce samochód ma REWELACYJBE, podobnie jak elektryczne wspomaganie kierownicy.
Wąskie słupki, duże szyby....doskonale.
Wszystko pod reką, czytelne, wygodne. Jedynie sięgnięcie przez kierowce do wnętrza schowka pasażera graniczy z cudem. Jest po prostu bardzo głęboki. Wygodne i pojemne schowki w drzwiach oraz konsoli. Precyzyjna regulacja siedzenia kierowcy i kolumny kierownicy.
Szyby niestety potrafią parować a klimatyzacja nie powala wydajnością (mam manualną) Za to ogrzewanie jest REWELACYJNE!
Kierowca i pasażer z przodu nie mają podstaw by narzekać na brak miejsca. Z tyłu nieco gorzej ale dramatu nie ma.
Jak na turbo diesla w małym samochodzie jest nieźle.
Autko jest bardzo oszczędne w zużyciu paliwa, a koszty przeglądów nie odbiegają od konkurencji.
Pomimo niewątpliwych zalet, samochód tej klasy powinien być nieco tańszy.
Na gwarancji wymieniono jedynie siłowniki pokrywy bagażnika i pilot zamka centralnego. Przy przebiegu 55 tysięcy uszczelniono miskę olejową. Nic poza tym.
Tuż po gwarancji przy przebiegu 58.000 km padł zawór zwrotny w układzie zasialnia paliwa. W serwisie dowiedziałem się ze to jedna z niewielu typowych awarii tego modelu. Mam nadzieję ze to pradwa :)

On - zużycie paliwa dla silnika 1.4 HDi 68KM 50kW [l/100km]

4,8