Ocena kierowcy - Kia Soul I Crossover

Dodziu, 14 lat temu
Silnik 1.6 CRDI VGT 128KM 94kW
Rok produkcji 2009
Kia Soul I Crossover 1.6 CRDI VGT 128KM 94kW 2009-2011 - Oceń swoje auto
Silnik : Zbiera się jak rakieta, szczególnie jak jest tzw kick down:D
Bardzo fajne autko dla młodych osób nie tylko na miasto
Przesiadłem się z Astra G 1.6 101 KM na tego diesla i powiem tylko rewelacja. Zbiera się bardzo dobrze (mam porównanie z mocniejszymi silnikami diesla). Elastyczność na wysokim poziomie a kultura pracy bardzo dobra po rozgrzaniu. Ogólnie świetny silnik, z którym można pokazać wyższość nawet nad mocniejszymi jednostkami 1.9TDI
I tu przeżyłem szok bo myślałem, że w poprzedniej Astrze działała bardzo dobrze. Kia pokazuje, żę ten element też potrafi zrobić. Biegi wchodzą idealnie bez haczeń. Czysta przyjemność.
Jak dla mnie bomba. Myślałem, że będzie bujać na boki na zakrętach ale nic z tego. Jest dosyć sztywny ale dobrze tłumi dziury i nierówności. Jest też dosyć wysoko zawieszony co ułatwia poruszanie po gorszym terenie. Ma ESP więc dla porównania do Kia Ceed SW kumpla bez tego układu jest różnica:)
Przód poezja, świetna widoczność (wysoko się siedzi). Duże lusterka ułatwiają manewrowanie. Z tyłu jest nieźle bo samochód kończy się praktycznie gdzie szyba. Ogólnie jest ok
Tu nie mam zastrzeżeń. Wszystko na miejscu. Podoba mi się działanie radia plus elektryki. Dodatkowo z bajerów mamy możliwość podłączenia ipoda i np mp3 pod usb.
Myślałem, że z tym będzie problem bo diesel wolniej nagrzewa wnętrze niż benzyna. A tu szok i radzi sobie nawet lepiej niż moja astra.
Miejsca z przodu mamy pod dostatkiem. Natomiast z tyłu będzie wygodnie dla 4 osób. Jedynie bagażnik jest dużo mniejszy niż w moim poprzednim woziku.
Jest bardzo cichy jak na diesla. Po rozgrzaniu to już można go pomylić z benzynką;)
Sporo jeżdżę więc mogę powiedzieć, że jest bardzo dobrze. Z niezłym gazowaniem ok 900km na pełnym baku. Na autostradach nie schodzę poniżej 160:)
Konkurencja jest droższa
Nowy